Razmišljate o prvom solo putovanju? Evo koje su destinacije najbolje i kako da sve dobro prođe

Ideja o solo putovanju, pogotovo ako ga nikada iste isprobali, može djelovati doista zastrašujuće. Oni koji su ga isprobali, u 99 posto slučajeva se oduševe, pa i navuku na to. Ponekad nešto s tim ima i dobar izbor destinacije, a upravo je to tvrdnja koju u svojem malom vodiču za solo putovanja naglašava Lonely Planet. Neka su mjesta jednostavno bolja za solo putovanje, kažu njihovi autori, koji su idealne destinacije za solo putovanja ovaj put razvrstali prema interesima. Ovdje ukratko prenosimo neke od njih.

Južna Amerika – najbolje za pustolovine

Planine za hiking, rijeke za rafting, drevne ruševine, džungle… Južna Amerika je, kažu u Lonely Planetu, ultimativna destinacija za pustolovinu. Nema razloga za strah, nadodaju, zbog veličine kontinenta. Granice se lako prelaze, a dobro je etabliran i tzv. Gringo Trail, odnosno najpopularnije destinacije širom kontinenta na kojima ćete neizbježno sresti saputnike i imati društvo. Isto tako, Južna Amerika ima i odlične opcije smještaja, među ostalim dobru mrežu hostela, a lokalno je stanovništvo toplo i ljubazno.

Južna Amerika

Ubud, Indonezija – najbolji za “punjenje baterija”

Bez obzira na to jeste li čitali knjigu ili gledali film, odnosno volite li “Jedi, moli, voli”, pišu u Lonely Planetu, Ubud u Indoneziji doista ima neku posebnu magiju. Riječ je o umjetničkom i duhovnom centru zemlje, koji je ujedno toliko opušten da je savršen za punjenje baterija. Dapače, sve vrvi različitim programima za unapređenje tjelesnog i duhovnog zdravlja, jogom i vegetarijanskim restoranima.

Indonezija

Berlin, Njemačka – najbolje za noćne izlaske

Berlin ima reputaciju jednog od najprijateljskijih i najuključivijih gradova u Evropi, a usput je planetarno poznat i po svom noćnom životu. Riječ je o jednom od najboljih mjesta u Evropi za partijanje, no to nije sve. To su, mimo nevjerojatnih klubova svih mogućih vrsta u svim mogućim okruženjima, i neobični kafići i butici, buvljaci, tona muzeja, street food…

PROČITAJTE  Pet pogrešnih razloga za brak: Ukoliko su neki od ovih i vaši, teško da ćete biti sretni
Berlin

Rim, Italija – najbolje za kulturu

Vječni Grad toliko je krcat kulturnim znamenitostima da ćete ih moći istraživati mjesecima. Teško ih je sve nabrojati, no riječ je o cijelom spletu umjetničkih, arhitekturnih i povijesnih čuda i dostignuća u kojima, kaže Lonely Planet, u prosjeku godišnje uživa i po 14 miliona turista. I da, nemojte od silnog razgledavanja i upijanja dojmova zaboraviti hranu. Rim je i gastronomska meka.

Rim