Puno soli u hrani doslovno ubija vrlo važnu stvar u vašem stomaku

Osim povišenog pritiska, ishrana koja sadrži velike količine soli može da ubrza progresiju autoimunih bolesti, kao što je multipla skleroza (MS). Istraživanje su vodili naučnici eksperimentalnog i kliničkog istraživačkog centra i Centar za molekularnu medicinu “Maks Delbruk” u Berlinu u Njemačkoj.

Tip bakterija nazvan laktobaktilus se nalazi u fermentisanoj hrani, poput kiselog kupusa, jogurta i sira, a smatra se za “dobre” bakterije. Ljekari kažu da te bakterije obično pružaju zaštitu od određenih bolesti.

Prošle godine su naučnici utvrdili da laktobaktilus inhibira rast nekoliko bakterijskih patogena otpornih na lijekove i da može pomoći u smanjenju zapaljenja bubrega kod žena sa lupusom. Najnovija studija, predstavljena na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva u Mančesteru u Velikoj Britaniji, govori da bi konzumiranje puno soli moglo da ubije laktobaktilus bakterije i da time povećati rizik od bolesti.

Istraživači su otkrili da su laktobaktilus bakterije kod miševa uništene kada su oni jeli hranu sa mnogo soli. Miševi su demonstrirali simptome neurološkog stanja sličnog multiploj sklerozi koje se naziva encefalomielitis. Autori studije su otkrili da se simptomi encefalomielitisa i broj TH17 ćelija mogu smanjiti davanjem probiotičkih kultura laktobaktilusa, koje su stabilizirale krvni pritisak miševa.

Autori su zatim pokušali da replikuju svoje nalaze kod ljudi. Oni su regrutirali 12 zdravih muškaraca koji su konzumirali po 6 grama soli dnevno u trajanju od dvije sedmice. Do kraja druge sedmice, autori su otkrili da je kod većine učesnika laktobaktilus bio eliminiran iz mikrobioma koji žive u digestivnom sistemu. Kao i miševi, muškarci u studiji su imali veći krvni pritisak i povećan broj TH17 ćelija tokom konzumacije soli.

Iako naučnici već znaju da TH17 ćelije utiču na mikrobiom crijeva, novi zaključak je da so ubija zdrave bakterije u mikrobiomu. Sve više i više naučnika istražuje ulogu koju bakterije igraju u bolestima, ali ima puno nepoznanica kada je u pitanju kako tijelo reagira sa bakterijama koje se nalaze u crijevima. Autori studije tvrde da je potrebno više istraživanja kako bi bolje razumjeli kako zdravlje stomaka utiče na zdravlje drugih sistema tijela, kao što je kardiovaskularno zdravlje, i stepen do kog bi probiotici mogli da pruže korisne tretmane za liječenje stanja kao što je visok krvni pritisak.

PROČITAJTE  Ozbiljan problem: Ova navika može vam otkriti da bolujete od smrtonosne bolesti

– Ne možemo isključiti mogućnost da postoje i druge osjetljive bakterije koje su jednako važne kao laktobaktilus. Ovo bi mogao biti vrh ledenog brijega u korištenju bakterija za liječenje ozbiljnih bolesti – kaže autor studije prof. Dominik N. Muler (Muller).