Pun je vitamina C, ali i ometa djelovanje lijekova: 10 stvari koje niste znali o “zabranjenom voću”

Grejp može imati promjer i do 15 centimetara i težiti do kilogram i po, a na Barbadosu ga nazivaju i jednim od sedam čuda. Ovo su još neke zanimljive činjenice o neobičnom agrumu.

1. Grejp je nastao kao prirodni hibrid na Barbadosu, zbog čega je i jedan je od simbola tog otoka, gdje je poznat i kao „zabranjeno voće“. Naziva se i jednim od sedam čuda Barbadosa.

2. Naziv je dobio jer raste u grozdovima poput grožđa (grapes).

3. James MacFadyen 1837. godine grejp je pogrešno opisao kao “mutaciju pomela”, da bi se tek kasnije potvrdilo da je riječ o hibridu narandže i pomela.

4. Čudesni citrus nije bilo popularan zbog gorko-kiselog okusa i zbog toga se u početku koristio samo kao ukras, posebno njegovi lijepi listovi.

5. Grejp sadrži spojeve koji mogu utjecati na apsorpciju lijekova – bilo potaknuti učinak lijeka ili ga smanjiti. To se posebno odnosi na lijekove za visoki pritisak, srčanu aritmiju, lijekove za alergiju te one protiv tjeskobe i nervoze.

6. Veliki grejp ili pomelo može imati promjer i do 15 centimetara i težiti do kilogram i po. Meso se dijeli na 8-11 kriški, a okus varira od slatkog do kiselog i gorkog.

7. Sok od grejpa i masna, pržena hrana idealna su kombinacija. Aktivni sastojci grejpa smanjuju apsorpciju masnoća pa se zbog toga i manje debljamo.

8. Na jednom drvetu grejpa se može naći i do 680 kilograma tog voća.

9. Čak 92 posto grejpa čini voda, što je u čpoređenju s ostalim voćem među najvećim postotkom.

10. U samo pola grejpa nalazi se više od polovine (60 posto) preporučene količine vitamina C zbog čega ga je dobro uvrstiti na dnevni jelovnik.

PROČITAJTE  Jesu li snovi zaista ključ naših najdublje skrivenih tajni?