Psiholozi potvrdili: Treba nekad popričati sam sa sobom

Jeste li sebe nekad zatekli kako sami sa sobom razgovarate ili pak razmišljate naglas kada ste sami?! Ako jeste, ne brinite jer to nije znak ludila, nego zdravog razuma, tvrde britanski psiholozi. Ako ste se ujutro probudili nemotivirani i naglas rekli: “Hajde, ustaj i idi na posao”, to nije ništa neobično, naročito ako ste suočeni sa situacijom zbog koje ste nervozni.

Naime, većina ljudi ima unutarnji glas, onaj koji vas vodi, potiče vas i pohvaljuje, ali i koji vam se ruga. Taj glas ostaje u našim glavama gotovo cijelo vrijeme, ali povremeno, da toga niste ni svjesni, samo taj glas izgovorite na glas.

Dajemo si upute

Postoji nekoliko naučnih objašnjenja zašto do toga dolazi, a u knjizi My Stroke of Insight kao glavni razlog zašto razgovaramo sami sa sobom navodi se kako to nije nikakav znak ludila, nego način na koji mozgu dajete konkretne upute i naredbe i mozak tako postaje više fokusiran. Psiholozi navode kako je to govor koji automatski koristimo još od ranog djetinjstva.

To rade i djeca

Djeca, ističu psiholozi, često pričaju sama sa sobom i to instinktivno, što je jedan od načina na koji uče. Međutim, naša nas okolina, zbog neznanja, kao djecu ušutkava i govori da ne pričamo sami sa sobom, upravo zbog raširenog vjerovanja kako je riječ o poremećaju. No, psiholozi tvrde suprotno – ako si imate nešto za reći, recite to naglas, jer upravo je šutnja greška.

PROČITAJTE  Ne dopuštajte ljudima da vas uvlače u svoje životne oluje