Protuupalna dijeta: Prehrana koja liječi i prevenira upale i bolesti

Ova dijeta sastoji se od prehrane bogate namirnicama koje imaju protuupalno djelovanje. Od nje ne trebate očekivati kako ćete smršaviti, te nije plan prehrane za određeno vrijeme, nego više kao koncept života, ukoliko želite duže očuvati svoje zdravlje.

Već znate da se mnoge bolesti poput artritisa javljaju kao posljedica upale u tijelu, ali i neke bolesti za koje ne biste pretpostavili mogu biti potaknute upalnom reakcijom poput Alzheimerove bolesti ili nekih vrsta tumora.

Protuupalna dijeta podrazumijeva konzumiranje namirnica bogatih antioksidantima i supstancama koje se na prirodan način bore protiv raznih upala i jačaju imunitet.

Koje su odrednice protuupalne dijete?

–    Jedite mnogo voća i povrća.

–    Minimalizirajte unos namirnica bogatih zasićenim masnoćama.

–    Konzumirajte namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama poput morskih plodova i orašastih plodova.

–    Smanjite unos mesa i punomasnih mliječnih proizvoda.

–    Izbjegavajte procesuiranu hranu.

–    Začinite hranu. Mnogi začini poput origana, bosiljka, ružmarina, peršina, kadulje, ljutih papričica, bijelog luka i drugi imaju protuupalna svojstva.

Plan protuupalne dijete

Doručak:

Okrenite se prirodnim sastojcima poput šumskog voća, meda, jogurta, jaja i sl.

Međuobroci:

Najbolji međuobrok ili grickalica su jezgričasti plodovi ili neko drugo sušeno voće.

Supe i salate:

Supe sami kuhajte od povrća i začina, a salate začinite tek sirćetom i vrlo malo maslinovog ili bučinog ulja.

Glavni obroci:

Sve vrste morskih plodova, povrća, posebno krompir i grašasto povrće dobar su odabir.

Desert:

Sve slatko bi trebalo izbjegavati, ali kao dobar desert može poslužiti redak tamne čokolade ili neko slatko voće poput jagoda i sl.

Najbolje protuupalne namirnice:

Luk, bijeli luk i prasa

Borovnice i drugo šumsko voće

Turmerik i slatki krompir

Maslinovo ulje

Bundeve i tikve

Grejp

PROČITAJTE  Ovo je prirodni lijek protiv grlobolje, a trebaju vam samo 3 sastojka

Kupus, posebno kiseli kupus

Prokulice i brokuli

Blitva i špinat

Brusnice