Protiv upale sinusa: Zbog ovoga ćete lakše disati

Ispiranje nosa slanom vodom drevni je običaj iz ajurvede koje su jogiji koristili još prije nekoliko tisuća godina za zdravlje tog organa.

Ta praksa poznatija po imenu jala neti sprečava nastanak infekcija u sinusima, razrjeđuje sluz, smanjuje upalu i natečenost sluznice, ali i uklanja alergene iz nosa te tako olakšava disanje.

Za ispiranje se obično koriste posude u obliku čajnika popularne po imenu Neti ili pak moderne verzije tuševa za nos kakve je moguće kupiti u apotekama.

Za ta pomagala treba izdvojiti malu sumu novca, no valja znati da će vam oni potrajati nekoliko godina.

Šta treba napraviti?

Prije upotrebe posude se steriliziraju vrućom vodom, a potom napune fiziološkom otopinom, odnosno prokuhanom vodom u kojoj smo otopili so. Dopustite da prokuhana voda dosegne sobnu temperaturu prije nego što je krenete ulijevati u nos.

Nagnite glavu na stranu, prislonite ispupčeni dio posude uz jednu nosnicu te lagano pustite tekućinu da prođe kroz nos te iscuri kroz drugu nosnicu.

Ponovite isti postupak i s drugom nosnicom, po mogućnosti nad umivaonikom ili kadom kako ne biste uneredili dom.

Ispušite nos kada potrošite sve tekućinu u posudi.

Oprez

U ajurvedskoj praksi jala neti sastavni je dio higijene te se izvodi gotovo svaki dan. Na Zapadu stručnjaci preporučuju da se tom tehnikom poslužite samo kada imate problema s gornjim dišnim putevima.

Imajte na umu da nepravilno korištenje posuda za ispiranje može povećati rizik od infekcija u nosu. Upravo zato za ispiranje koristite samo prokuhanu vodu te posude koje ste dobro sterilizirali prije korištenja.

Ako imate osjetljive sinuse i česte upale nosa posavjetujte se sa svojim ljekarom prije nego što se odlučite na ispiranje nosa ovom ajurvedskom metodom.

PROČITAJTE  Najgora hrana za dijabetičare od koje opasno skače šećer. Izbjegavajte u širokom luku