Promjene stanja vida tokom trudnoće: Ima li razloga za zabrinutost i šta ne smijete zanemariti

Promjene u nivoima hormona tokom trudnoće mogu uzrokovati male promjene dioptrije. Koliko je promjena stanja vida tokom trudnoće opasna i je li to razlog za zabrinutost, pojasnila nam je oftalmologinja Ajla Pidro.

Jedan od najinteresantnijih perioda u životu jedne žene neminovno je period trudnoće. No, ne zove se slučajno drugim stanjem. Tijelo trudnice tada prolazi kroz mnoge promjene koje štite fetus, ali i pripremaju majku za porod.

“Ovakve manje promjene obično nisu razlog za zabrinutost. Trudnice se uvijek mogu posavjetovati sa svojim ljekarom u vezi s ovim. Gotovo da ne poznajem trudnicu koja se u toku trudnoće barem jednom nije požalila na promjene vida”, govori Pidro.

Nekoliko je razloga, dodaje, zbog kojih se ovakve promjene mogu desiti. Potcrtava da njih ne treba zanemariti.

“Male promjene u dioptriji nastaju zbog novog režima prema kojem vaš organizam radi i najčešće je to prolazna faza. Ipak, potrebno je napraviti pregled, omogućiti jasan vid i utvrditi da se ne dešavaju neke druge promjene”, govori Pidro.

Suhe oči su obično privremen problem koji prestaje nakon porođaja.

Suhe oči su privremen problem koji prestaje nakon porođaja

Suhe oči su privremen problem koji prestaje nakon porođaja

“Promjena nivoa hormona tokom trudnoće i promjena sastava suza glavni su krivci za sindrom suhih očiju. Umjetne suze će ublažiti neugodu, češće trepćite, odmorite oči u toku rada svakih 20-ak minuta gledanjem u daljinu. Razlog može biti i opća dehidracija, zato ne zaboravite na redovno uzimanje tekućine”, savjetuje Pidro.

Migrene također uzrokuju hormonalne promjene, a u trudnoći mogu biti česte.

“Usljed migrena oči mogu biti osjetljivije na svjetlost i dati osjećaj mutnijeg vida”, napominje Pidro.

Dijabetes i krvni pritisak u toku trudnoće također mogu biti razlog promjene vida u trudnoći.

PROČITAJTE  Buka povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja

“Zbog ovakvih ozbiljnijih stanja koja se mogu razviti u toku trudnoće, a da ih prije niste imale, važno je voditi računa o cijelom organizmu. Obje bolesti mogu dovesti do mutnijeg vida ili pojave tačkica u vidnom polju. Sve trudnice, ali i žene koje planiraju trudnoću, a dijagnosticiran im je dijabetes ili visok krvni pritisak, moraju otići kod oftalmologa radi potpunog pregleda uz širenje zjenica”, poručuje Pidro.

Poželjno je, dodaje na kraju, posjetiti oftalmologa i napraviti pregled uz širenje zjenica barem jednom u toku trudnoće.