Promjene koje će vam se desiti ako iz ishrane izbacite so 

so
Potpuno izbacivanje soli iz prehrane može imati veliki utjecaj na organizam

Nikita Bardvej, koja piše o ishrani, zdravlju, fitnesu, otkrila je šta je iskusila nakon što je na mjesec dana iz ishrane izbacila so. 

“Trener mi je govorio da treba da izbacim iz ishrane šećer i so ako stvarno želim da se vratim u formu. I ja sam ga poslušala. Sada se kajem. Naime, odlučila sam da odustanem od soli prvenstveno da bih se oslobodila nadimanja. Sve je počelo kad sam trenera pitala za rješenje tog mog problema. Njegova ideja je bila da izbacim so iz ishrane. I ja sam napravila grešku jer nisam pazila na količinu – nisam smanjila unos, nego sam sasvim izbacila so”, navela je. 

Natrij je neophodan za održavanje ravnoteže elektrolita u našem tijelu i, ako ga nema, naše tijelo počinje da reaguje. Evo šta se joj se dogodilo. 

Grčevi u mišićima 

I sada mi je loše kad pomislim na one grčeve mišića koje sam imala. Čak i kada sam spavala, od grčeva sam se bukvalno budila vrišteći usred noći. Izgleda da je uzrok bio disbalans elektrolita. 

Pritom, grčevi su me također ometali u teretani. Imala bih bolove čim bih podigla tegove. Da budem iskrena, jednostavna aktivnost poput trčanja je postala veliki zadatak za mene. 

Umor 

Obična voda nije dovoljna za naše potrebe za elektrolitom. Bez soli u ishrani moj balans elektrolita je bio narušen. Stalno sam se osjećala umorno. Nivo natrijuma u mom tijelu je drastično opao zbog čega sam povremeno imala vrtoglavicu i osjećala umor. Nakon raspitivanja saznala sam da je to lako moglo da izazove stanje poznato kao hiponatremija, koje može biti veoma štetno. Da sam nastavila sa ishranom bez soli, moguće je da bi mi zdravlje bilo prilčno narušeno. 

PROČITAJTE  Nutricionisti otkrili kojih pet čajeva tope salo

Neopisiva žudnja za nezdravom hranom 

Ne znam da li je to tačno za sve koji isključuju so iz svoje ishrane, ali meni se desilo – počela sam da žudim za svim vrstama nezdrave hrane. Sanjala sam jedem pomfrit ili bilo šta od grickalica, a pizza mi je bila posebna želja. 

Šta sam naučila o unosu soli 

Otišla sam pravo kod svog dijetetičara nakon što sam počela da se suočavam sa ovim problemima. Ispostavilo se da nije trebalo to da uradim. Nisam shvatala koliko je svaki mineral važan i koliku ulogu ima za naše zdravlje. Uostalom, postoji razlika između potpunog isključivanja nekog sastojka iz ishrane i ograničavanja njegovog unosa. 

Kod ljekara sam uvidjela da ne treba da se u potpunosti isključuje so. Međutim, važno je izbjegavati je poslje 18 sati da biste sprečili nadimanje. Dakle, na taj način sam riješila svoj problem sa nadimanjem, a ujedno sam i smršala. A i one glavobolje su se smanjile i više se ne osjećam umorno. 

Ako postoji jedna stvar koju treba zapamtiti nakon svega je da se treba konsultovati sa stručnjakom prije bilo kakve drastične promjene u ishrani. I ne zaboravite – ono što je uspjelo nekome koga poznajete možda neće vama. Svi smo mi različiti i imamo jedinstvene potrebe u ishrani.