Probudili ste se usred noći i ne možete ponovo zaspati? Evo šta trebate uraditi

Sigurno ste se nekad probudili usred noći bez ikakvog posebnog razloga i niste mogli ponovno zaspati. Šta učiniti u takvim situacijama?

Odgovor na to pitanje dao je liječnik Robert Rountree koji tvrdi da bi bilo najbolje da ostanete budni, koliko god bilo kasno. Za MindBodyGreen objasnio je zašto je puno gore siliti se da ponovno utonete u san i što biste trebali napraviti umjesto toga.

Buđenje usred noći posebno zahvaća ljude koji su pod stresom, one koji razmišljaju o nedovršenom poslu, odgovornostima i problemima.

“Ako se budite i razmišljate o svim stvarima koje niste tog dana obavili, to je znak da ste otišli na spavanje s puno neprocesuiranih informacija. Ostanak u krevetu, zatvaranje očiju i opsjednutost pitanjem zašto ne možete spavati neće otjerati te misli. Umjesto toga, trebate odvratiti um”, savjetuje Rountree.

Ako duže od 30 minuta ležite u krevetu, a niste uspjeli zaspati, liječnik tvrdi da biste trebali ustati.

“Bolje vam je da čitate pod laganim svjetlom ili radite nešto drugo što nije stresno”, dodao je.

Rountree predlaže bilo kakvu aktivnost koja vas opušta, primjerice toplu kupku s uljem lavande, slušanje umirujuće muzika ili meditacije.

Tipkanje po mobitelu vam definitivno neće pomoći, baš kao ni kasnonoćni zalogaj, alkohol, tjelovježba ili obavljanje poslovnih zadataka.

Ovo ne znači da biste trebali odustati od spavanja te noći, već da će vam ustajanje iz kreveta i umirivanje vjerovatnije olakšati povratak u san.

Uz neke preventivne mjere možete izbjeći buđenje usred noći. Prvenstveno se pridržavajte istog vremena spavanja i buđenja kako biste pomogli svom unutarnjem satu. Ljudi koji to čine imaju manje problema s uspavljivanjem nakon buđenja.

Stručnjaci preporučuju i da prije spavanja popijete magnezijeve suplemente koji pomažu u održavanju zdravih razina hormona stresa kortizola i smiruju preaktivan um.

PROČITAJTE  Pet znakova da vašem tijelu nedostaju ključne hranjive tvari