Probaj slane palačinke punjene brzim i jednostavnim kremastim umakom od špinata i sira

Ispecite palačinke, napravite kremasti umak od špinata i mlijeka pa poslužite još toplo.

Trebat će vam:

120 g glatkog brašna za palačinke

2 jaja

200 ml mlijeka za palačinke

50 ml mineralne vode

25 g maslaca za palačinke

1 kašika šećera

1 kašikica soli

2 kašikice maslaca za nadjev

1 kašika brašna za nadjev

200 ml mlijeka za nadjev

300 g špinata

Prstohvat muškatnog oraščića

3 čehne bijelog luka

3 kašike ribanog topljivog sira po želji

So i biber

Priprema:

Od brašna, jaja, otopljenog maslaca, mlijeka, mineralne vode, soli i šećera napravite smjesu za palačinke. Palačinke pecite na malo ulja sve dok ne potrošite smjesu. Dok se palačinke peku, napravite nadjev od špinata. Svježi špinat najprije operite i nasjeckajte. Na malo maslinova ulja najprije jednu minutu pirjajte sitno sjeckani bijeli luk, a zatim dodajte svježi špinat. Pustite da povene pa ugasite vatru. U posebnoj posudi otopite maslac, pustite da poprimi lagano zlatnu boju i dodajte brašno. Dobro promiješajte kako biste dobili pastu. Dodajte mlijeko i miješajte dok ne dobijete kremasti umak. Začinite soli, paprom i muškatnim oraščićem. Dodajte špinat, dobro promiješajte, a zatim i ribani topljivi sir. Kuhajte 2-3 minute. Dodajte začine po ukusu i smjesom punite palačinke. Palačinke možete poslužiti tako ili ih dodatno zapeći u rerni.

PROČITAJTE  Zapečena tjestenina s paradajz sosom i piletinom za brzi ručak usred sedmice