Prirodni antibiotik koji čisti pluća, bubrege, mjehur i jetru. Koristi se i za ublažavanje reume

Hren je biljka iz porodice kupusnjača. Potječe iz jugoistočne Evrope i sjeverne Azije (gdje i danas divlji raste u prirodi). Uzgaja se zbog aromatičnog korijena koji je dobar izvor vitamina C. Najjednostavnije je korijen hrena oguliti i naribati. Obično se poslužuje uz kuhanu govedinu.

Ono što mnogi ne znaju jest da je hren i više od korjenastog povrća koje ćete povremeno iščupati iz gredice u vrtu ili kupiti na tržnici. Hren je i prirodni antibiotik kojega odlikuje jako antibakterijsko djelovanje. Možda niste znali, ali u narodnoj medicini se do davnina koristi kako za jačanje imuniteta tako i za liječenje respiratornih tegoba, prije svega kašlja, plućnih bolesti i infekcija dišnog sistema.

Pored toga, hren je poznat u svijetu ljekovitog bilja kao onaj koji potiče rad crijeva i želuca, kao i žuči, jetre i gušterače zbog čega ga se od davnina koristi za čišćenje tijela i kože. Njegovi pozitivni učinci zabilježeni su i kod bolesti mokraćnog sistema, liječenja od bubrežnih kamenaca, a naši stari koristili su ga i za ublažavanje tegoba reume i artritisa.

PROČITAJTE  Ulje koje morate imati: Normalizira krvni pritisak, topi masne naslage, podmlađuje kožu