Prirodni antibiotici koji djeluju kao “penicilin”

Kod Rusa su najvažnije tri biljke koje djeluju kao “penicilin”, od kojih je kod nas rasprostranjen samo timijan.

Baguljnik blatni (lat. Ledum palustre) je biljka koja raste u močvarnim područjima, u srednjoj i sjevernoj klimatskoj zoni. Kod nas ga nema, ali se preparati mogu povremeno pronaći u apotekama i prodavnicama koje prodaju ruske preparate.

Timijan je čest kod nas i kultivisana je biljka. Ima ga u svim snabdjevenijim biljnim apotekama. 

Islandski lišaj (Certaria islandica) raste i kod nas na višim nadmorskim visinama u smrčevim šumama, ali ga je gotovo nemoguće naći na tržištu. Ubraja se u biljke polarnog kruga i najviše ga ima na Islandu, u Škotskoj, Norveškoj…

Baguljnik blatni

Poznat i pod nazivom močvarno zimzeleno šiblje (Ledum palustre). Treba voditi računa jer je to otrovna biljka, pa predoziranjem može da nastupi trovanje.

Recept: preliti supenu kašiku trave sa dvije čaše hladne ključale vode. Neka odstoji osam sati u zatvorenom sudu. Procijediti. Uzimati po pola čaše četiri puta dnevno.

Timijan (Thymus vulgaris)

Ima sijaset korisnih jedinjenja i najdjelotvorniji je kao sedativ, sredstvo za smirivanje bolova, antispazmatik, protiv upala, kao antibakterijsko i sredstvo protiv nesanice.

Recept: preliti jednu supenu kašiku suhe trave jednom čašom ključale vode. Treba da odstoji jedan sat, a zatim procediti. Uzimati po jednu supenu kašiku od četiri do pet puta dnevno.

Islandski lišaj

Ima izraženo antibakterijsko dejstvo i stimulira rad žlijezda sa unutrašnjim lučenjem. U narodnoj medicini odavno se koristi za oporavak organizma poslije teških bolesti. Jedno je od najdjelotvornijih rastinja za liječenje crijevnog trakta i uspostavljanje mikroflore. Upotrebljava se i za liječenje oboljenja štitaste žlijezde, jer sadrži jod.

Recept: supenu kašiku usitnjenog suhog lišaja preliti sa 200 ml ključale vode ili mlijeka, ostaviti da vri na tihoj vatri još pet minuta. Zatim, neka odstoji 30 minuta. Uzimati trećinu čaše tri puta dnevno.

PROČITAJTE  Zbog čega bi srijemuš trebalo uvrstiti u ishranu: Svi zdravstveni benefiti samonikle biljke