Priprema za ljeto: Aktivnost koja najbolje razbija celulit

Fizička aktivnost je uvijek dobrodošla, a posebno sada ako mislimo da plažu ili bazen dočekamo vitki i zategnuti. Kao priprema za ljeto među najboljim metodama je plivanje. Fitnes trener Nikola Krgić za Zadovoljnu.rs priča koliko kalorija se troši uz ovaj vodeni sport i kako djeluje na zatezanje kože i celulit.

“Plivanje je i uživanje i odličan trening. S obzirom da spada u ciklične aktivnosti poput trčanja ili vožnje bicikla, plivanje možete uvrstiti u vaš kardio trening“, priča fitnes trener Nikola Krgić.

Tu je i pitanje koje zanima najviše žena – kako plivanje pomaže kod upornog celulita?

„Svaki vid aerobne aktivnosti, kao što su plivanje, trčanje, biciklizam, kada se upari sa pravilnom ishranom, može neutralisati celilut jako brzo. Pritom, plivanje je najzahtjevnije i zato je i najefikasniji metod za razbijanje celulita“, kaže Nikola Krgić, fitness trener.

Također, kako kaže naš sagovornik, od plivanja su garantovane i druge pozitivne promjene, koje će se svakako vidjeti.

„Plivanje će vam donijeti mnogo benefita – popravit ćete kondiciju, uspjet ćete da smršate, da tonizirate mišiće, ali i da popravite raspoloženje“, nabraja Nikola Krgić.

On objašnjava i šta se zapravo dešava u našem tijelu kad plivamo.

„To je sigurno jedan od najboljih kardiovaskularnih treninga uz koji jačate cijelo tijelo sa minimalnim opterećenjem na zglobove. A to je idealno kod starije populacije ili onih koji imaju neke povrede. Takođe, plivanje zahtjeva da kristite sve velike mišićne grupe protiv opterećenja vode, što može biti odličan trening snage.“

Nikola Krgić priča i koliko kalorija možemo da potrošimo ako plivamo.

„Jasno je da se u vodi ne možemo oznojiti kao u teretani, ali plivanjem podižemo puls kao kod svakog treninga, što će povećati potrošnju kalorija. Pritom, plivanjem trošite više kalorija nego trčanjem i vožnjim bicikla. U zavisnosti od stila plivanja, možete trošiti 500 kalorija i više u toku jednog treninga.“

PROČITAJTE  Namirnice koje su najbolji “borci” protiv celulita

Ipak, ne treba zaboraviti i jednu caku s plivanjem u hladnoj vodi.

„Interesantno je da plivanje u hladnoj vodi može da vam poveća apetit nakon aktivnosti iz prostog razloga što je tijelu potrebno dodatne energije da vrati svoju tjelesnu temperaturu. Onda vrlo lako možete da se prejedete, pa da poništite napor u sagorijevanju kilograma“, upozorava Nikola Krgić.

Zato gledajte da voda u kojoj plivate nije mnogo hladna i nakon plivanja bolje birajte zdravije užine nego, recimo, pizzu ili sladoled.

„Uvođenje plivanja u vašu rutinu tri puta sedmično po 30 minuta pomoći će vam da imate zdravije tijelo, a bilo koja aktivnost koja sagorijeva kalorije pomoćiće vam da smršate“, zaključuje naš sagovornik.