Prilagodite trčanje hladnijim vremenima: Šta trebate uraditi

Ako volite trčati vani, kraći, hladniji jesenski i zimski dani mogu predstavljati niz izazova. Kako bi vam osigurali sigurnost i uspjeh u trčanju od sada do proljeća, treneri i stručnjaci su podijelili neke od svojih najboljih savjeta.

1. Omogućite sebi dodatno vrijeme za zagrijavanje

Jedna od najboljih stvari u trčanju je praktičnost – sve što trebate je dobre tenisice i volju. Ali, kad se vrijeme promijeni, trebali biste biti malo oprezniji.

„Za vrijeme hladnijeg vremena trebat ćete se malo duže zagrijavati. Svakako si priuštite 15 minuta laganog trčanja prije nego što krenete brzo. To će omogućiti da vaši mišići budu pravilno pripremljeni za teže napore“, kaže trenerica Annick Lamar.

2. Obratite pažnju na svoje tijelo

Važno je prepoznati da tijekom hladnijeg vremena trčanje može biti izazovnije, kaže Lamar.

„Vaše tijelo upravlja i umorom i radi na održavanju osnovne temperature. Kao rezultat, možda ćete trebati smanjiti intenzitet ili udaljenost trčanja dok se vaše tijelo ne prilagodi“, dodala je Lamar.

3. Hidratacija

Hidratacija nije važna samo u vrućim ljetnim danima.

„Za vrijeme hladnijeg vremena, trkači obično zanemaruju hidrataciju jer se manje znoje. Međutim, ona je još uvijek vrlo važna za proizvodnju energije kao i zdravlje kardiovaskularnog sustava i oporavak. Nosite bocu vode sa sobom“, savjetuje Lamar.

4. Pravilno se odjenite

Kao što vjerovatno pretpostavljate, ključno je imati odgovarajuću odjeću za trčanje po hladnom vremenu. Važno je da ne pretjerate s puno odjeće. Odlučite se za slojeve koji se lako skidaju kada se počnete zagrijavati, savjetuje profesionalni trener Danny Mackey.

„Izbjegavajte debele jakne ili džempere zbog kojih ćete se pregrijati, više uznojiti, a zatim brzo ohladiti“, dodaje Lamar.

PROČITAJTE  Kako se radi fitness lica

Termalne tajice za trčanje općenito su dobar izbor kada temperature doista počnu padati i odlučite se za čarape koje griju gležnjeve.

„Trkači često zaborave pokriti gležnjeve, ali ti mišići, tetive i ligamenti imaju bolju izvedbu kad su topli“, kaže Lamar.

5. Obratite pažnju na vrijeme

Jesensko i zimsko vrijeme ne znači samo hladnije temperature nego i kišu i snijeg.

„Trčanje po kiši po hladnom vremenu teško je za tijelo, jer ono ne može održavati višu tjelesnu temperaturu kad se smoči“, kaže Lamar.

U ovom je slučaju vodootporna jakna bitan dodatak vašem popisu opreme.

Što se tiče snježnog vremena, Lamar kaže kako je važno biti posebno oprezan jer led može biti izuzetno opasan za trkače.

„Odaberite čiste staze i ceste bez nasipa“, dodaje Lamar.

Ako je snijeg neizbježan, možda bi vrijedilo uložiti u nepromočive tenisice za trčanje, piše mindbodygreen.