Prijatna muzika olakšava mnoge tegobe. Ublažava bolove, snižava krvni pritisak, otklanja stres…


Da je dobra muzika ljudima jedna od najprijatnijih stvari u životu, poznato je odavno, dok je manje poznato da često djeluje kao lijek.

Muzika pobuđuje naša najdublja osjećanja, relaksira, ali i liječi pacijente koji imaju razne bolesti. Odsvirane note, lijek za tijelo i dušu, bude hormon sreće, a pojedine zvučne vibracije djeluju na dio mozga koji prima i prerađuje informacije dobijene preko čula. Pod uticajem prijatnih, posebno laganih melodija, smanjuje se lučenje hormona stresa, a povećava se lučenje prirodnih analgetika, endorfina, poznatijeg kao hormon sreće, i dopamina.

Prijatna muzika podstiče snagu imaginacije, često djeluje kao sedativ, daje inicijativu, ublažava bolove, snižava krvni pritisak, jača volju, otklanja stres, poboljšava raspoloženje i stimuliše pozitivne emocije. Ona smanjuje tahikardiju, ujednačava disanje, poboljšava koncentraciju. Mnogi kažu da ih muzika dovodi do stanja uzvišene meditacije, a svjetski naučnici su otkrili da može da pomogne i pri razvoju djetetovog mozga.

Naučnici ističu da je muzikoterapija moderna metoda liječenja pacijenata. U psihijatriji se primjenjuje kao nova metoda liječenja. Stručnjaci usklađuju određenu vrstu muzike sa dijagnozom pacijenta koga izbavlja iz stanja melanholije, ublažava im patnje i relaksira ih. Djeluje na najdublja osećanja pacijenata tako što suptilnim i pozitivnim vibracijama uspostavlja psihičku ravnotežu, stvara osjećanje zadovoljstva i radosti življenja.

Osobe koje imaju povišen holesterol i srčanu slabost trebalo bi da slušaju muziku Čajkovskog. Melodije Giuseppea Verdija pomažu kod migrene, dok Bachova muzika snižava visok krvni pritisak. Kompozicije Ludwiga van Bethovena mogu da budu od velike koristi depresivnim i melanholičnim osobama. Kompozicije Mihaila Glinke preporučuju se dijabetičarima, a Dvoržaka bi trebalo da slušaju osobe sa niskim pritiskom.

PROČITAJTE  Ne dopuštajte ljudima da vas uvlače u svoje životne oluje