Previše gledanja TV-a u srednjim godinama može negativno utjecati na zdravlje mozga

Nova istraživanja pokazuju da previše vremena provedenog gledajući televiziju u 40-im i 50-im može negativno utjecati na zdravlje vašeg mozga u kasnijim godinama. Prekomjerno gledanje TV-a može uzrokovati pad kognitivnih sposobnosti i smanjenje sive mase u mozgu.

Što više televizije gledate u 40-ima, 50-ima i 60-ima, to je veći rizik od zdravstvenih problema mozga u kasnijim godinama, zaključili su istraživači koji su prošle sedmice na konferenciji o epidemiologiji, prevenciji, životnom stilu i kardiometaboličkom zdravlju predstavili tri nove studije.

Istraživanja su koristila gledanje TV-a kao mjeru sjedilačkog ponašanja tj. vremena provedenog sjedeći. Zdravlje mozga kasnije su mjerili tako što su sudionici odgovarali na pitanja o njihovim navikama gledanja, ispunjavali kognitivne testove i prolazili kroz magnetnu rezonancu mozga.

Istraživači su također otkrili da pozitivan utjecaj tjelesne aktivnosti nije nužno dovoljan za borbu protiv negativnog utjecaja gledanja TV-a. To, međutim, ne znači da bismo trebali odustati od vježbanja.

Iz njihovih podataka izračunali su da je svaki jednosatni porast prosječnog dnevnog vremena gledanja TV-a osobe vezan za 0,5 posto smanjenja volumena sive mase mozga.

Američko udruženje za srce na svojoj web stranici navodi da je nauka povezala neaktivnost i previše sjedenja s većim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, raka debelog crijeva i pluća te rane smrti.

Iako ovo novo istraživanje doprinosi tom zaključku, dr. Heather Snyder, potpredsjednica Alzheimerove asocijacije za medicinske i naučne odnose, sugerisala je da bismo trebali imati na umu razliku između povezanosti i uzročnosti.

“Ovaj rad doprinosi sličnim istraživanjima koja sugerišu povezanost između gledanja televizije i pada kognitivnih sposobnosti kasnije u životu, ali ne dokazuju uzročnost”, kazala je Snyder za Healthline.

Najvažnije je razmotriti šta možete učiniti umjesto gledanja televizije. Aktivnosti koje podržavaju vaše holističko zdravlje danas mogu biti ključ zaštite zdravlja vašeg mozga u kasnijim godinama.

PROČITAJTE  Gljive mogu smanjiti virusnu aktivnost i količinu virusa u tijelu

Kad je riječ o modificiranju vašeg načina života, na kraju je vaš izbor kako nastaviti kako biste postigli najbolje rezultate. Snyder nudi ovaj savjet: “Umjesto da uzmete daljinski upravljač, uzmite zanimljivu knjigu ili idite u šetnju.”

Međutim, važan je i lični kontekst. To znači da ako niste čitač knjiga, nemojte odlučiti da sve TV sate prebacujete na vrijeme provedeno u čitanju romana. Umjesto toga, odaberite aktivnosti u kojima ćete uživati, pa ćete ih vjerovatnije dugoročno birati umjesto gledanja TV-a.