Prehrana bez glutena mogla bi štetiti vašem zdravlju, pripazite

0
98

Gluten je protein koji se nalazi u mnogo namirnica, od pahuljica do tjestenine ili piva. No hoće li vam uskraćivanje glutena u prehrani poboljšati zdravlje? Mnogi to misle, a unazad deset godina značajno se povećao broj ljudi koji se odlučuju na bezglutensku prehranu, piše Msn. No naučnici tvrde kako za većinu ljudi gluten nije štetan, a bezglutenska prehrana mogla bi narušiti zdravlje.

Šta je gluten?

Gluten se sastoji od nekoliko stotina različitih, ali povezanih proteina. Nalazi se u žitaricama poput žita, riže i ječma. U proizvodnji tijesta mnogi koriste gluten kako bi dodali aromu, poboljšali teksturu ili stvorili željeni efekt namirnice. Gluten se najčešće nalazi u hrani kao što je tjestenina, kruh, žitarice, krekeri i tortilje.

Je li gluten štetan?

Nema nikakvih znanstveno utemeljenih dokaza da je gluten štetan za prosječnog zdravog čovjeka.

„Dokazi upućuju da je za opće zdravlje važna pretežno biljna prehrana s minimalno procesiranim namirnicama, a sadrži žitarice s glutenom“, kaže dijetetičarka i nutricionistica Grace Fjeldberg iz Mayo Clinic Health System.

Velika studija iz 2017. godine koju su naučnici provodili gotovo dvije decenije pokazala je da su ljudi koji su izbjegavali konzumaciju glutena jeli manje cjelovitih žitarica i time im se povećao rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

„Pokazalo se i da ljudi koji jedu hranu bez glutena također unose manje kalcija, B vitamina i vlakana čime povećavaju unos masnoća i ugljikohidrata. Naime, ljudi koji se odlučuju na bezglutensku prehranu često će posegnuti za procesiranim bezglutenskim proizvodima“, ističe Fjeldberg upozoravajući da procesirana hrana sadrži više dodanih šećera i masnoća kako bi se kompenzirale promjene u teksturi namirnice nakon uklanjanja glutena.

Kanadska studija iz 2014. godine pokazala je da su bezglutenski proizvodi bogatiji mastima i ugljikohidratima te imaju smanjene udjele proteina, željeza i folata u usporedbi s bezglutenskim verzijama. Ako ste zdravi, nema nikakvih benefita u tome da isključujete gluten iz prehrane. No ako se ipak odlučite za namirnice bez glutena, razgovarajte s ljekarom ili dijetetičarom kako povećati unos nutrijenata poput kalcija, željeza, vitamina B6, B12 i D vitamina.

Ko bi morao izbjegavati gluten

Iako je gluten bezopasan za većinu ljudi, postoje pojedinci s određenim zdravstvenim stanjima koji bi ga trebali izbjegavati. To uključuje bolesnike s celijakijom, dermatitisom herpetiformisom te ljude osjetljive na gluten. Za njih je jedini dugoročno učinkoviti lijek prehrana bez glutena.

Ako imate alergiju na žito, također možete koristiti bezglutensku dijetu, no to može biti ograničavajuće. Umjesto toga, izbjegavajte žito a konzumirajte rižu, ječam ili zob.

Celijakija

Celijakija je autoimuni poremećaj koji oštećuje sluznicu tankog crijeva. Konzumacija glutena kod oboljelih izaziva imunološku reakciju u tankom crijevu, a to s vremenom može oštetiti sluznicu i smanjiti mogućnost apsorpcije nutrijenata iz hrane. 

Simptomi celijakije su čirevi u ustima, proljev, glavobolja, nadutost, abdominalna bol, plinovi i brojne druge tegobe. Za ovu bolest nema lijeka, a jedina terapija je bezglutenska prehrana.

Dermatitis herpetiformis

Riječ je o autoimunoj bolesti koju još nazivaju i kožnom celijakijom. Kod takvih bolesnika gluten potiče težak osip na laktovima, koljenima, glavi, stražnjici i torzu. Ljudi s ovom dijagnozom također će iskusiti štetu u probavnom sustavu kao i ljudi s celijakijom, ali neće imati probavnih tegoba poput mučnine, proljeva i povraćanja. Kratkoročno oko simptoma pomažu lijekovi, a dugoročno se liječe bezglutenskom prehranom.

Osjetljivost na gluten

Iako nije riječ o celijakiji, neki će ljudi osjetiti preosjetljivost na gluten koja se očituje sličnim simptomima. Tako imaju problema s proljevom, nadutošću, svrbežom kože, gubitkom kilograma i konstipacijom.

Za razliku od oboljelih od celijakije, ljudi s preosjetljivošću na gluten neće zadobiti oštećenja crijeva. Ako mislite da ste preosjetljivi, ljekar će vjerovatno na neko vrijeme iz prehrane isključiti glutenske namirnice kako bi ustanovio tačnu dijagnozu.