Preduhitrite gljivice na noktima sa dva preparata

Hladniji dani donose i problem znojenja stopala u zatvorenoj, zimskoj obući. Stopala prolaze kroz proces prilagođavanja poslije višemjesečnog korišćenja otvorene ljetnje obuće, pa posljedice promjene uslova u kojima stopala “dišu” mogu dovesti do stvaranja gljivica ispod i na noktima.

Ovom problemu doprinosi i višečasovni dnevni boravak u obući, posebno u slučajevima obavljanja poslova u kojima smo osam sati u foteljama, bez pretjeranog kretanja.

Limun

Limunova kiselina izuzetno je jak antiseptik koji obiluje antigljivičnim svojstvima. Ova antigljivična svojstva pomažu prilikom zaustavljanja infekcije i ubijanja gljivica na teško krivenim mjestima.

Kako bi zaustavili infekciju potrebno je da nekoliko puta dnevno nanesete iscijeđen limunov sok na inficirane nokte, direktno na nokat koji nosi infekciju i ostavite da djeluje oko 30 minuta. Nakon toga dobro isprati stopala, pa postupak ponoviti kroz dva ili tri sata.

Limunov sok možete pomiješati i sa maslinovim uljem pa lagano masirati stopala i nokte koji nose infekciju.

Soda bikarbona

Osim široke upotrebe u domaćinstvu za ribanje, skidanje kamenca i izbeljivanje zuba, soda bikarbona pokazala je odlična antiseptična svojstva u borbi protiv gljivica na noktima. Soda bikarbona djeluje tako što upija vlažnost na stopalima koja može biti uzročnik gljivica.

Zanimljivo je da je je jedna studija pokazala da je upotreba sode bikarbone spriječila dalji nastanak gljivica kod čak 79 odsto ispitanika koji su je koristili. Kada ovo znamo, svakako nije na odmet probati ove tretmane.

Sodu bikarbonu možete staviti i u čarape i cipele i ona će izvući vlagu tokom dana koja je uzročnik stvaranja i širenja gljivica. Od sode bikarbone možete napraviti kupku sa toplom vodom. Potopite stopala ili šake minimum 10 minuta pre ispiranja.  Važno je da ovaj postupak ponavljate nekoliko puta na dan.

PROČITAJTE  Jaja i limun ipak nisu dobri za kožu