Prednosti tuširanja hladnom vodom, nekima je to stil života

Kada počnete s tuširanjem hladnom vodom, ponavljate to svakodnevno, najmanje tri sedmice. Naime, vremena treba našem mozgu da se navikne. I još tri mjeseca treba da se te veze konačno ukorijene. Maksimalno, do kraja svog života – kaže Tatjana Lazarevskaja iz Rusije koja je isprobala kako je to tuširati se svaki dan hladnom vodom i opisala je svoja zapažanja.

Ujutro se tuširala hladnom vodom tri minute, prošla je tušem po cijelom tijelu dva puta. Potom se obrisala odmah peškirom.

„Počela sam se tuširati hladnom vodom iako nisam imala nekih velikih očekivanja, jer sam bila zdrava i energična i ovako. Ali, osjetila sam veliku razliku. Dvije sedmice nakon početka tuširanja hladnom vodom, osjetila sam da više ne trebam osam sati sna već mi je dovoljno sedam“, prisjetila se.

„Nakon 15 dana postat će vam sasvim normalno i  vrlo ugodno. Iako, i kombinirano tuširanje hladnom pa toplom vodom je, također, odlično za poticanje cirkulacije“, savjetovala je.

Prednosti tuširanja hladnom vodom

Krvne žile se sužavaju i krv počinje brže kolati. Zidovi krvnih žila tako jačaju, a cijelo tijelo dobiva više kisika. Tijelo proizvodi dodatnu energiju da bi se zagrijalo što je odlično za otapanje viška kilograma. Također, vlakna u mišićima se naglo skraćuju što rezultira bržim protokom limfe kroz tijelo. To pak utječe na metabolizam i ubrzava ga. Koža postaje elastična i zdravija što znači da to i pomlađuje.

Hladna voda je odlična za naš mozak je poboljšava rad svih njegovih dijelova. Nakon tuširanja hladnom vodom lakše je razmišljati jer mozak kao da se razbistri. Također, lakše je donositi odluke i razumijevati situacije na koje se nailazi. Osim toga, kada hladna voda dotakne naše tijelo, to je za njega određeni šok pa počinje lučiti više hormona, što također ubrzava metabolizam.

PROČITAJTE  Stručnjaci vrlo jasno objasnili da li treba da se tuširamo ujutro ili uveče

Pet razloga zašto nam najbolje ideje dolaze dok se tuširamo

Nakon tuširanja hladnom vodom ljudi počinju dublje disati i tako još više kisika ulazi u tijelo. Tada umor i pospanost nestaju i povećava se radna sposobnost. Jača se i imunitet. Naime, kada metabolizam počne bolje raditi zbog hladne vode, i naš imunitet je jači. Tako organizam postaje otporniji na viruse, bakterije i druge zaraze.