Pranje kose i izlazak vani – šta se smije, a šta ne

Uvijek postoje one situacije kada morate negdje otići, a kosa vam je prljava, pa u nedostatku vremena jedino što možete jeste oprati je, osušiti fenom i izaći. Međutim, možda je to u redu kada su ljetne vrućine ali već sada kada su temperature mnogo niže možda to uopće nije dobra ideja. Ukoliko imate naviku da izlazite iz kuće prije nego što ste potpuno osušili kosu, još jednom razmislite.  

Ova loša navika može da vam donese velike posljedice, od užasnih glavobolja do meningitisa. Naime, čak i kada vam je kosa naizgled potpuno suha, vlaga se zadržava u folikulu dlake. Nekoliko sati od pranja, pore na glavi su potpuno otvorene, jer apsorbuju vodu. Samim tim je i prokrvljenost veća, a onda je i vaš imuni sistem izloženiji štetnim uticajima. U ovom slučaju, jak vjetar utiče na sve šupljine na glavi, pa i otvorene pore. Najjednostavnije posljedice izlaganja vlažnog vlasišta vjetru su glavobolja i prehlada, odnosno upala sinusa. A može da vam se desi i nešto mnogo strašnije, kao što su facijalis i meningitis.

Facijalis je upala nerva koji kontroliše mišiće lica, koja može da rezultira i trajnom ukočenošću. Meningitis je u narodu poznat kao upala mozga, a ustvari se radi o upali moždane opne, koja može da ima i smrtni ishod.

Da biste se zaštitili od ovih teških bolesti, trebalo bi da dobro osušite kosu poslije pranja, kako bi se pore na glavi zatvorile. U slučaju da nećete da koristite fen, moraćete baš da budete strpljivi i da sačekate da prođe barem 5-6 sati.

Ukoliko baš ne možete da zamislite da satima sušite svoju kosu ili ako negdje jako žurite, onda je obavezno da po vjetrovitom vremenu nosite kapu i šal, a ne bi bilo loše da preko svega nabacite još i jednu puniju kapuljaču.

PROČITAJTE  Instant rješenje: Top frizure za #badhairday (masnu kosu)