Poznati narodni lijek: Oporavlja jetru, podiže imunitet i štiti od raka

Konzumiranje ovog povrća bilo sirovog, kiselog ili rasola, ima mnogo pozitivnih utjecaja na naše tijelo.

U našoj narodnoj medicini sok od kupusa za želudac je svojevrsni prirodni lijek, on dokazano pomaže kod žgaravice.

Šta sadrži sok od kupusa

Sok od kupusa je izrazito bogat vitaminom C i beta-karotenom. Njegovom konzumacijom, u organizam unosimo i folnu kiselinu, vitamin B1, B6, tiamin. Sadrži i značajne količine E i K vitamina.

Kupus kalorije sadrži u maloj količini, nasuprot tome bogat je vlaknima, a čak do 92 posto sadržaja čini voda.

Crveni kupus je bogatiji ljekovitim i hranljivim supstancama, sadrži 6-8 puta više C vitamina nego zeleni. Obiluje antioksidansima (naročito antocijaninima) koji štite mozak od štetnih slobodnih radikala.

Zašto je bolji kiseli nego sirovi?

Kiseli kupus ima mnogo vrijednih sastojaka koja imaju ljekovita svojstva, a isto tako i njegov rasol.

Potpomaže brže zarastanje rana i poboljšava zgrušavanje krvi. Stoga ga jedite redovno, a odlična preporuka je i da pijete svakodnevno sok od kiselog kupusa.

Kupus kao lijek za mnoge bolesti

Sok od kupusa kao lijek ima brojna pozitivna dejstva na naš organizam. Jedna od njih je regulacija šećera u krvi. Zatim, kupusov sok snižava holesterol u krvotoku. Također je izvor enzima koji imaju u našem organizmu sličnu ulogu kao enzimi pankreasa. Tako je on pogodan i kod onih u čijem slučaju je smanjena funkcija ovog organa. Uz to rasterećuje rad jetre i pojačava vaš imunitet.

Pomaže oboljeloj jetri

I kod bolesti jetre uzrokovane alkoholom, cirozom ili rakom, sok od kupusa pokazao se kao efikasan. Za to su odgovorni glutamin i njegova aminokiselina koji se nalaze u njemu i pomažu u liječenju ovih oboljenja.

Može biti koristan i u prevenciji depresivnih stanja, jer sadrži vitamine B9 i B12 koji su vrlo važni za funkcionisanje nervnog sistema.

PROČITAJTE  Jod je neophodan za pravilan rad štitne žlijezde

Prevencija karcinoma

Efikasan je u prevenciji nastanka raka jetre, pluća, debelog crijeva, kao i karcinoma dojke. Materije koje sprečavaju umnožavanje tumorskih ćelija nastaju tokom samog procesa kiseljenja.

Oboljeli koji su konzumirali ovaj dragocjeni napitak, smanjili su vrijeme liječenja za trećinu. Sok od kupusa kao lijek ponajviše je doprinio bržem oporavku pacijentima sa rakom na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Pomoć kod tegoba za varenje

Najbolje rezultate ovaj napitak daje kod liječenja bolesti organa za varenje, čireva i slično. Sok od slatkog kupusa kao lijek je dobar kod gastritisa. Pije se po pola čaše, 30 minuta prije obroka, tri puta na dan. Ako ga redovno koristite simptomi žgaravice se vremenom ublažavaju.

Rasol ima brojne koristi po zdravlje

Rasol od kupusa kao lijek se pokazao dobar naročito za crijevnu floru. Sadrži probiotske bakterije koje sprečavaju namnožavanje štetnih bakterija. Konzumacijom 1 dl svježeg rasola, dnevno 3-4 puta može biti dobra pomoć prilikom liječenja upaljenog debelog crijeva.

Recept za pravljenje rasola

Rasol se dobija kao sporedni proizvod prilikom kiseljenja kupusa. Sadrži dosta korisnih sastojaka, međutim prilikom njegove pripreme koristi se mnogo soli, pa je najčešće dosta slan. Iz tog razloga je sok koji je spravljen iz sirovog povrća pogodniji za naš organizam. Pa tako pri konzumaciji rasola treba voditi računa o količinama koje se koriste.

Zbog visokog sadržaja soli, on nije baš idealan za pritisak, bubrege, a ni za želudac!

Sok od kupusa

Jednostavno kupus nakon pranja ubacite u blender i miksajte sve dok ne nastane kaša. Što ga bolje sameljete lakše ćete dobiti sok nakon cijeđenja. Nekoliko puta pomiješajte i procijedite kroz cjediljku. Tokom cijeđenja kašikom lagano pritisnite smjesu da bi ste što bolje iskoristili namirnicu.

PROČITAJTE  Buka povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja

Obloge od kupusa

Obloge od kupusa, mogu biti vrlo korisne za naše zdravlje. Naročito pogoduju kod otoka na nogama i rukama, nastalih zbog upala, povreda, otečenih vena ili opekotina.

List kupusa kao lijek djeluje i kod povrede ili otoka koljena

Potrebno je svježe listove oprati, otkloniti tvrde dijelove i obaviti njima povrijeđeno mjesto. Zatim pričvrstiti zavojem ili nekom krpom, možete tako ostaviti i preko noći.

Izuzetna pomoć dojiljama

Zbog antiupalnog i antibakterijskog dejstva, odličan su lijek u slučaju upale dojki (mastitis). To se često dešava tokom dojenja, jer dolazi do zapušavanja mliječnih kanala i do pojave bakterijske infekcije, otoka i bola.

Potrebno je veće listove dobro oprati, otkloniti tvrde dijelove sa listova , izgnječiti ih rukama te staviti na grudi.

Dobar je za čireve na koži

List se na kratko ubaci u ključalu vodu, a zatim prohladi. Stavlja se na mjesto gdje je čir i učvršćuje se gazom. On ubrzava sazrijevanje čira i postepeno izvlači gnoj iz njega, a ujedno i pospješuje zarastanje rane. Potrebno je stavljati obloge dva puta dnevno dok čir ne prođe.

Za uporan kašalj i bronhitis

Kod respiratornih tegoba uz prirodni sok od kupusa, obloge i te kako pomažu.

Prvo se list stavi u vrelu vodu dok malo ne omekša. Zatim se jedna strana premaže medom i tom stranom okrenutom ka tijelu postavi na grudni koš. Potom je potrebno to mjesto pokriti najlonom i umotati peškirom.

Ako je bronhitis u začetku, vrlo brzo ćete vidjeti rezultate. Tretman se koristi uvečer pred spavanje, 5-7 dana. A pomaže i kod upale pluća.