Povreda glave kod djece: Pet simptoma koje ne smijete ignorisati

Povreda glave
Ozbiljne povrede mogu imati posljedice

Iako se roditelji jako preplaše kada se dijete povrijedi , sasvim je normalno da djeca s vremena na vrijeme povrede. Udarac glavom od rubove stola, stranice kreveta ili pad s povišene površine, sve je to normalno, pogotovo dok uče hodati. Ali ako kao roditelj sumnjate na to da je povreda glave ozbiljna, onda je način povrede mnogo više od laganog udarca ili bezopasnog pada, tvrde stručnjaci. Kako prenosi Times of India, pedijatar Nihar Parekh objasnio je u kojim je slučajevima potrebno reagovati i potražiti pomoć ljekara. 

“Obično djeca do dvije godine starosti imaju savitljive kosti glave koje još nisu srasle. Svaka povreda glave nije toliko ozbiljna i u većini slučajeva ne izaziva bilo kakve probleme s mozgom”, objašnjava. Ipak, rana dijagnoza je ključna za sprječavanje bilo kakvih ozbiljnih komplikacija, zbog čega Parekh otkriva kako roditelji mogu otkriti moguće ozbiljnije povrede glave kod djece. 

Simptomi koji ukazuju na ozbiljnu povredu

Oteklina na jednom dijelu glave 

”Pojava brzo rastuće otekline na jednom dijelu glave može biti znak ozbiljnije povrede glave kod djece. Ako još oteklina raste iz sata u sat, nerazmjerno brzo, trebalo bi odmah otići u bolnicu na pretrage”, objašnjava pedijatar. 

Povraćanje 

Ako dijete počne povraćati u prva 24 sata od udarca glavom, to može biti jedan od znakova da je došlo do ozbiljnije povrede glave te je potrebno reagovati te otići ljekaru, savjetuje pedijatar. 

Pospanost ili gubitak ravnoteže 

Još jedan od znakova, upozorava Parekh, može biti pospanost pri čemu je dijete zapravo budno, ali mu je teško ostajati pri svijesti, izgleda zbunjeno i gubi ravnotežu. To je također znak upozorenja za hitan posjet ljekaru. Upravo je zbog toga jedan od najčešćih savjeta praćenje djeteta nakon samog udarca te čekanje barem dva sata prije spavanja kako bi roditelj mogao na vrijeme reagovati. 

PROČITAJTE  Tamne mrlje ispod pazuha – kako ih se riješiti?

Krvarenje iz nosa 

Jedan od znakova upozorenja unutrašnje povrede glave je krv ili bistra tekućina iz nosa ili uha, tvrdi pedijatar. 

Konvulzije 

Na kraju, dr. Parekh govori o najtežem i najopasnijem znaku kod povrede glave, a to je konvulzija ili epileptični napad. Konvulzija se javlja kada se mišići tijela stežu i brzo opuštaju te uzrokuju nekontrolirano podrhtavanje tijela. To je znak subduralnog hematoma (SDH), objašnjava. 

PROČITAJTE JOŠ: Vodič za pravilno držanje bebe dok uči da hoda