Povrće koje vraća hormonalnu ravnotežu

Željezo je ključno za ravnotežu hormona štitnjače, koji pomažu tijelu sagorjeti kalorije i regulirati tjelesnu težinu, nivo energije, raspoloženje i još mnogo toga. Željezom bogat kelj može, također, pomoći uravnotežiti rad nadbubrežnih žlijezda koje pomažu kod hormona koji su potrebni za plodnost, stabilnost raspoloženja i nivo energije.

Kelj može pomoći kod simptoma koji se povezuju s PMS-om. Promjene raspoloženja i razdražljivost povezani su s menstrualnim ciklusom kada estrogen i progesteron postanu neaktivni. Srećom, kelj je bogat vitaminom K i kalcijem, koji pomaže regulirati te hormone i ublažiti simptome PMS-a.

Kelj je bogat antioksidansima koji pomažu tijelu uravnotežiti hormone. Oksidacijski stres događa se kada postoji neravnoteža u tijelu. Kada jedemo hranu bogatu antioksidansima, ona može pomoći u uspostavljanju ravnoteže, osobito kada su u pitanju hormoni stresa kortizol i adrenalin.

Kelj je pun vlakana i izvrstan je za detoksikaciju jetre i tijela. Jetra je najveći organ unutar našeg tijela, a njeno zdravlje je povezano s hormonalnom ravnotežom. Kada je jetra preopterećena prekomjernom težinom ili šećerima, hormoni postaju neuravnoteženi. Kelj možete dodati u omiljeni smuti kako biste očistili jetru i pomogli hormonima da dođu u ravnotežu.

PROČITAJTE  Zbog hormona trudnice imaju skroz drugačije snove i noćne more