Postoji veza migrene, menstruacije i menopauze

veza migrene, menstruacije i menopauze glavobolja žena drži ruke na glavi

Novo istraživanje otkrilo je da napadi migrene koje doživljavaju žene tokom menstruacije mogu biti rezultat povećanja nivoa peptida CGRP koji raste kao odgovor na pad nivoa estrogena. Naučnici su već prije povezali promjenu nivoa estrogena s pojavom migrene kod žena, no tačan mehanizam do sada nije bio poznat. Novo istraživanje pokazalo je da, baš kao nivo hormona, koncentracija peptida povezanih s migrenom također se mijenja tokom menstrualnog ciklusa. Dakle, postoji veza migrene, menstruacije i menopauze.

Prema istraživanju provedenom u Centru za glavobolje, Charité Universitätsmedizin Berlin, nivo peptida zvanog peptid srodan kalcitoninu ili CGRP raste kada u tijelu opada nivo estrogena u vrijeme menstrualnog krvarenja. Sam uzrok otpuštanja takvog peptida nije poznat. Ovo otkriće objašnjava zašto su migrene češće u vrijeme menstruacije te zašto učestalost migrena opada s menopauzom.

Kontracepcija i menopauza imaju utjecaj na nivo CGRP

U istraživanje je uključeno 180 žena koje su imale barem tri napada migrene u mjesecu prije samog istraživanja te su podijeljene u tri grupe: žene koje su imale regularan menstrualni ciklus, one koje su uzimale kontracepcijske pilule i žene u menopauzi. Žene istih godina koje nemaju migrene poslužile su kao kontrolna grupa. Analiziran je nivo CGRP u krvi i suzama tokom menstruacije i ovulacije kada je nivo estrogena najniži i najviši. Kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule, uzorci su prikupljeni četvrti dan te između 7. i 14. dana od prve pilule.

Rezultati su pokazali da žene koje pate od migrena i imaju redovne menstrualne cikluse imaju značajno povećanje nivoa CGRP peptida u vrijeme krvarenja od žena koje ne pate od migrena. Nivo tog peptida se također smanjuje u vrijeme ovulacije kada je nivo estrogena visok. Isti rezultati potvrđeni su za uzorke krvi i suza.

PROČITAJTE  Tri problema s ciklusom koje morate odmah “prijaviti” ginekologu

Kontracepcijska pilula

Zanimljivo je da žene koje koriste kontracepcijske pilule i koje su u menopauzi nemaju takve promjene u nivou CGRP, neovisno imaju li migrene ili ne. Kod njih je migrena uvjetovana drugim okidačima. Neurologinja dr. Shazia Afridi, koja nije uključena u istraživanje, opisala je istraživanje kao “korisno u pokušaju razumijevanja uloge ženskih hormona u pojavi migrene, posebno u pogoršanju migrene tokom samog menstrualnog krvarenja”. Dr. Afridi dodaje da se estrogenski receptori nalaze u nervnim ćelijama koje stvaraju CGRP u trigeminalnom sistemu.

O tome pomaže li hormonska kontracepcija u borbi s migrenama dr. Afridi, kao i drugi stručnjaci, ima podijeljeno mišljenje. Objašnjava kako trećina pacijentica zbog pilula ima manje migrena. Ipak, jedna trećina primijeti pogoršanje, a ostale nikakvu promjenu. Najviše migrena se događa u periodu od sedam dana kada se ne uzimaju hormonske pilule. Zato bi se svakako trebali savjetovati sa stručnjakom ako planiramo uzimati kontracepcijske pilule u svrhu ublažavanja migrene.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime