Postoji ton glasa kojim možete umiriti bebu koja plače

Dok slušate kako vaše dijete neutješno plače, vjerovatno vas u trenutku preplavi stres, a kako taj osjećaj stresa raste, dijete je sve teže smiriti. I onda se pojavi neko iz vaše okoline, uzme ga u ruke, nešto tiho promrmlja i beba se smiri.

Većina mladih roditelja voljeli bi da saznaju tajnu smirivanja bebe, pa evo dobre vijesti: Višestruko nagrađivana hipnoterapeut Malminder Gil kaže da postoji vrlo jednostavan način za to. Dijete možete da umirite svojim glasom, tako što ćete govoriti tonom iz donje lage, bez visokih tonova ili šaputanja.

Studije pokazuju da niži ton ima velik uticaj na sve ljude, uključujući i bebe. Naše reakcije su određene iskustvom starim desetinama hiljada godina, kaže hipnoterapeut.

Mnogo toga uopšteno zavisi od toga kako zvučite kad razgovarate sa drugima. Jedan od uzbudljivih događaja 21. vijeka je sve veće razumijevanje autonomnog čulnog odgovora na meridijan ili ASMR, što je opis mentalnih i fizičkih osjećaja koje možete da imate kada slušate nekoga kako vam govori tiho, prijatnim, umirujućim glasom.

To je ono što bi trebalo da učinite i kada je u pitanju beba. Ako to pravilno učinite, kada čuje vaš glas, dijete će osjetiti trnce u mozgu, a moguće i duž cijele kičme i umirit će se, postat će pospano, pa čak i malo omamljeno. To je ono što vam treba, kaže Malminder Gil.

Zašto „šššš“ ne pomaže?

Kad dijete plače, većina ljudi ima potrebu brzo da ga zaustavi i to čini najčešće glasno. Ali, iskustvo pokazuje da su suze dio procesa zacjeljivanja. Istraživanje podupire teoriju da nas plakanje može učiniti sretnijima i zdravijima kao dio prirodnog oporavka tijela od poremećaja i stresa. Nakon toga se dijete osjeća smirenije, objašnjava Malminder Gil. Plač je uopšteno prvi jezik odojčeta, jedini način da se oslobodi emocionalnog stresa.

PROČITAJTE  Jeste li se ikada zapitali: Zašto me djeca ne slušaju?

„Zbog toga ih nemojte naglo utišavati, kako bi što prije prestali da plaču. Naučite dijafragmatično disanje kako bi vaš ton bio što prijatniji za dijete.

Umirite svoj glas

Ako inače imate jak ili čak oštar glas, disanje kroz dijafragmu daće vam „balon“ zraka dovoljan da se umanji njegova oštrina, savjetuje hipnoterapeut.

Pjevušite

Pokušajte i ovo: pustite da vam sav zrak izađe iz pluća i onda govorite. Pojavljuje se dublji, umirujući ton. Udahnite duboko iz dijafragme kako biste bili sigurni da se pluća pune vazduhom, na taj način vaš glas će biti tih i prijatan, bez oštrih tonova. Vjerovatno će se pokazati da vas beba pažljivije sluša – savjetuje Gil, prenosi Metro.

Ako želite brzo da umirite dijete, pokušajte da mu pjevušite tim tonom, dodaje ona.

Činite to u vrijeme izdaha, dok se polako čuje otpuštanje zraka, prije nego što ćete udahnuti i početi ispočetka. Tako će dijete, čak i kad ne bude tona, čuti nježni zvuk protoka zraka.