Postoji nešto što će vas dovesti do vitke linije, a ne košta ništa

Sigurno da su mjeseci karantina doveli do kojeg kilograma viška, ali postoji plan kako se riješiti neželjenog sala, trebalo bi samo da slijedite plan, a ključna je volja.

Gubiti kilograme zahvaljujući hodanju zvuči kao idealna kombinacija. Za rezultate neće biti dovoljne kratke, laganje šetnje. Ako želite smršaviti uz hodanje trebali bi uložiti trud i vrijeme, kako biste sagorjeli kalorije i masti.

Riječ je o jednoj od najlakših i najsigurnijih aktivnosti koja se preporučuje svima. Kako biste na ovaj način izgubili suvišne kilograme, važno je da počnete trošiti više kalorija nego što ih unosite.

Treneri savjetuju: Hodanje odradite dva sata nakon buđenja ili najkasnije četiri prije spavanja.

U samo sat brze šetnje možete potrošiti između 400 i 500 kalorija, ali važan je i ozbiljan pristup ishrani. Za što bolji rezultat hodanje pojačajte dodatnim vježbama snage koje će povećati potrošnju kalorija, jer samo hodanje ne troši previše.

Prije nego što krenete važno je da imate na umu da zbog mnogo sjedenja ljudi imaju loše držanje, a to utječe i na izgled tijela. Kako to stanje ne biste pogoršali obratite pažnju na pravilno držanje. Treneri ističu kako je najbolje hodati na travnatom terenu, jer je on prirodniji za noge i mekši od asfalta.

Osim naravno volje, za početak trebat će vam i udobne patike, kao i ruta koja će vam biti dovoljno zanimljiva. Idealne su one u prirodi, kroz šumu, uz jezero, ili uz rijeku. Uzbrdice i nizbrdice dodatno će aktivirati kalorijsku potrošnju. Inače, tokom brzog tempa hodanja, dišemo teže nego inače, a otkucaji srca su 60 do 70 posto veći od uobičajenih.

Kako bi za svoje zdravlje i tijelo izvukli što veću korist preporuka trenera jest da dnevno brzo hodate 60 minuta. Navedeno vrijeme odnosi se na trenutak kada se zagrijete i postignete ciljani puls. Ako u dnevnom rasporedu nemate vremena za duge šetnje u komadu, možete ih razdvojiti na dvije kraće.

PROČITAJTE  Za bolna leđa vježbe mogu biti učinkovitije od lijekova

Želite li kvalitetnije učinke treninga, ishranu prilagodite tako da unos kalorija ograničite od 1.500 do najviše 1.800 dnevno. U jelovnik uvrstite raznovrsne namirnice – proteine, ugljikohidrate, masti, vitamine i minerale. Dobro je povećati unos proteina jer “hrane” mišiće, te povrća i voća kao izvora minerala i vitamina, a smanjiti unos ugljikohidrata.

Ako ste novi u svijetu redovnog hodanja, najbolje je povećati vrijeme postepeno. Počnite sa kraćim šetnjama od navedenih, pratite kako se osjećate i postupno povećavajte trajanje šetnje. Vaša izdržljivost vremenom će rasti i polako ćete doći do željenih 60 minuta.

Štapovi olakšavaju tehniku hodanja i pomažu pravilnijem držanju tijela. Korištenjem štapova za hodanje aktivira se gotovo 90 posto mišića, a kalorijska potrošnja podiže se i do 70 posto. Broj kalorija koji ćete sagorjeti zavisi, naravno, od težine i udaljenosti koju ćete preći.

Na kraju svakog treninga se isteglite. Ako ste zbog hodanja idući dan jako umorni ili osjećate bolove, odmorite se, uzmite “slobodan dan”, ali bitno je da ne posustajete.