Postoji jedna stvar koju nikada ne bismo trebali jesti. Razara cijeli organizam

Kada je u pitanju zdrava hrana, puno je stvari koje možete odabrati, od voća i povrća pa do zdravih komada mesa, a kada se radi o najukusnijoj hrani sigurno ćete prvo pomisliti na nešto masno. Ako volite slatko, sigurno je vaš odabir uvijek fini desert.

No, ta hrana sadrži jedan od najgorih sastojaka koji hrana može nuditi a to su trans masti.

Transmasne kiseline su tekuća ulja koja su pretvorena u kruto stanje procesom hidrogenizacije, a sastojak su mnogih prethodno pripremljenih obroka i namirnica kako bi se one očuvale. Mnoge pržene namirnice sadrže trans-masti koje povisuju holesterol i najčešće dolaze u obliku hidrogeniziranih biljnih masti. Trans masti, jednako kao i zasićene masti, glavni su krivci visokog holesterola kojeg unosimo hranom, ali nisu navedeni na deklaraciji namirnica.

Trans masti nemaju nikakvih dobrobiti za zdravlje, navodi s Monica Auslander Moreno, nutricionist.

Trans masti i dalje postoje u nekim namirnicama, poput pečenih poslastica i tijesta pa ih je teško izbjeći, ali su i iznimno nezdrave. 

Određene trans masti se prirodno stvaraju i one nisu razlog za brigu. „Nalaze se prirodno u nekim životinjskim proizvodima u malim količinama i tako ne mogu naštetiti čovjeku“, dodaje Moreno.

Ipak, postoje i te opasne, umjetne trans masti koje mogu biti jako štetne za zdravlje srca, a kako su one vodeći uzrok smrti u svijetu, konzumacija istih nikako nije dobrodošla.

“Utječu na razvoj kardiovaskularnih bolesti jer podižu razinu „lošeg“ holesterola, a snižavaju onaj „dobro“. Ako redovno konzumirate namirnice koje ih sadrže, morate znati da tako povećavate rizik od nastanka dijabetesa, srčanog infarkta i bolesti kardiovaskularnog sistema“ .

Jedna je studija provedena prije 10 godina pokazala kako muškarci koji ih redovno unose u organizam imaju 28 posto veće šanse za razvoj bolesti srca, dok taj postotak kod žena iznosi 21 posto.

PROČITAJTE  Želite da smršavite: Nije bitno šta jedete, već…

Najbolje bi bilo tako da sami pripremate hranu, poput tijesta za omiljene kolače jer ćete tako imati kontrolu nad onime što stavljate u recept, pa tako i onime šta jedete. Uz to je važno provjeravati deklaracije na proizvodima koje kupujete kako biste znali što se u njima nalazi.