Postoji dobar razlog za zdravlje da često jedete čokoladu

Nutricionisti oduvijek napominju kako i deserti mogu biti zdravi, a zna se i da je to moguće samo ako ne sadrže previše šećera ni druge upalne namirnice koje ‘ruše’ imunološki sistem.

Kakao je zato namirnica idealna za deserte zbog kojih nećete osjećati grižnju savjesti, ‘super namirnica’ s brojnim blagodatima za naše zdravlje, a smatra se i jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. A od nedavno je poznato da pozitivno utječe i na mozak.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports otkrila je tako da antioksidanti flavanoli iz kakaa kod mladih i zdravih odraslih osoba održavaju kardiovaskularni sistem, mozak, popravljaju moždane funkcije i unapređuju kognitivne performanse.

Istraživači sa Univerziteta u Birminghamu i Univerziteta Illinois u Urbana-Champaignu promatrali su 18 odraslih muškaraca u dobi između 18 i 45 godina. Osim spola i godina, uvjet za učesnike bio je da nisu pušači i da u anamnezi nemaju povijest bolesti mozga, srca, krvnih žila ili dišnog sistema.

Muškarci su onda nasumce podijeljeni u dvije grupe: jednu koja je konzumirala kakao bogat flavanolom, i drugu koja je dobivala prerađeni kakao s vrlo niskom razinom flavanola – a niko naravno nije znao koju vrstu kakaa jede.

Dva sata nakon konzumiranja kakaa istraživači bi zamolili učesnike da punom snagom udišu zrak koji je sadržavao pet posto ugljičnog dioksida, što je inače standardna metoda za poticanje vaskularne moždine kako bi se utvrdilo kako brzo reagira.

„Normalni odgovor tijela na ugljični dioksid je povećati protok krvi u mozak, dovodeći tako i više kisika i dopuštajući mozgu da eliminira više ugljičnog dioksida“, objasnila je koautorica istraživanja dr. Gabriele Gratton.

Oni koji su jeli kakao s velikom koncentracijom flavanola bolje su se mogli braniti od viška ugljičnog dioksida, tj.kod njih je postupak oksigenacije (povećanja kisika i smanjenja CO2) bio puno brži. Oksigenacija se kod te skupine odvijala čak triput brže – naglasila je Gratton.

PROČITAJTE  Crvena, žuta ili zelena – koja paprika je zdravija?

Grupa koja je dobivala flavanol nadmašila je drugu skupinu i u sposobnosti rješavanja kognitivnih testova, a rezultati su im bili bolji za otprilike 11 posto.

Zaključak je kako kvalitetan kakao s visokim sadržajem flavanola može imati mnoge blagodati za mozak – pa nemojte tražiti isprike za napraviti desert pun tamne čokolade – jer to je i jedina čokolada koja nam čini dobro.