Postoje i tri dobre strane stresa, a evo koje su to…

Stres može imati i dobrih strana, ali samo kada ga imamo u malim količinama kažu stručnjaci jer nas čini spremnima za akciju što usporava starenje i bolesti.

To se, naravno, ne odnosi na hronični stres koji nema ama baš niti jednu dobru stranu. Ipak, male količine svakodnevnog stresa ima svojih pogodnosti, piše Time.

#1 Podstiče fleksibilnost i lični rast – stres u malim dozama nas podstiče na rješavanje problema, gradi nam samopouzdanje i daje nam vještine potrebne za budućnost. Stres nas čini i iskusnijima, fleksibilnijima pa time i rastemo. Stres nam pomaže i da se hrabro suočimo sa svojim strahovima i izazovima umjesto da ih izbjegavamo. Kada ste se uspješno suočili sa svojim strahovima, postigli ste vještine zbog kojih će vam suočavanje s takvim situacijama u budućnosti biti znatno lakše.

#2 Podstiče zbližavanje s drugima – jedan od zapanjujućih, ali korisnih efekata stresa je podsticanje zbližavanje i kvalitetnih međuljuskih odnosa. Društveni život i kvalitetni odnosi s porodicama i prijateljima ključni su za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Ljudi često vole razmijeniti jedni s drugima svoja stresna iskustva što im omogućuje da preispitaju svoje stavove, ponašanja i emocije. Pretrpljeni periodi stresa osnažuju partnerske i ljubavne veze. Podrška u teškim vremenima je veliki faktor zbližavanja ili kako kaže stara narodna “na muci se poznaju junaci”.

#3 Povećava motivaciju – hronični stres podstiče nezadovoljstvo i smanjuje motivaciju, no u malim dozama je može povećati. Na primjer, stres zbog rokova pomaže nam da se fokusiramo na zadatak te da ga odradimo brže i kvalitetnije. Svi smo se suočili s tom situacijom da razvlačimo neki posao danima, no onda se probliži rok i najednom pronađemo motivaciju koja nam je nedostajala. Stres je u takvim situacijama kreativna i pokretačka snaga koja nam treba.

PROČITAJTE  Pet zdravih međuobroka za radni dan od kuće