Posljedice modernog načina života: Jedan neobičan uzrok visokog krvnog pritiska

Prema novom istraživanju, u svijetu više od 600 miliona ljudi ima poslove koji ih izlažu opasnom nivou buke. Izloženost buci tako je jedna od najčešćih opasnosti na radnom mjestu.

Tokom posljednjih godina, naučnici su dokazali da izloženost buci ne utječe samo na sluh. Studije su tako zaključile da izlaganje buci može negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje, pa čak i na probavu. Autori nedavne studije koja se nalazi u Plos One odlučili su se usredotočiti na učinak buke na hipertenziju, prenosi Medical News Today.

Trenutno više od 100 miliona odraslih u Sjedinjenim Američkim Državama ima visoki krvni pritisak. Ranije studije istraživale su povezanost između izloženosti buci i hipertenzije, ali su rezultati do sad bili nedosljedni. Autori trenutne studije smatraju da je to dijelom zbog težine kvalificiranja ukupne izloženosti buci tokom decenija.

U posljednjem istraživanju naučnici su imali pristup podacima 21.403 radnika koji su bili izloženi profesionalnoj buci i koji su bili prosječne dobi od 40 godina. Ove su informacije proizašle iz ankete radnika u Chengduu u provinciji Sichuan u Kini. Kao što se i očekivalo, učestalost gubitka sluha povećala se zajedno s brojem godina koje su sudionici proveli radeći izloženi buci.

Sveukupno, istraživači su otkrili da su radnici s blagim i visokim bilateralnim gubitkom sluha visoke frekvencije imali povećan rizik od hipertenzije od 34 % te su zaključili da “ova studija sugerira da je profesionalna izloženost buci pozitivno povezana s vrijednostima krvnog pritiska i rizikom hipertenzije.”

Autori su također otkrili da je veza između izloženosti buci i hipertenzije najizraženija kod muškaraca. Oni vjeruju da je to zbog toga što su muški radnici često izloženi većoj buci od žena.

Autori naglašavaju da je navedeno istraživanje zapravo studija presjeka – što znači da sudionike istraživanja nisu pratili više godine.

PROČITAJTE  Namirnice koje će vam pomoći u borbi sa visokim krvnim pritiskom

Također, autori su naveli da njihova analiza nije mogla uzeti u obzir neke varijable koje također  utječu na rizik od hipertenzije, a to su pušenje i unos alkohola.

Unatoč tome, dobiveni rezultati prikazali su povezanost između buke i povišenog krvnog pritiska, no kao i u ostalim studijama, više istraživanja morat će se provesti kako bi se dodatno determinirali uzroci i posljedice.