Popis najsmrtonosnijih bolesti u svijetu: Među prvih 10 je i demencija

Alzheimerova bolest i ostali oblici demencije prošle su godine prvi put uvrštene među deset vodećih uzroka smrti u svijetu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Vodeći uzrok smrti u svijetu u 2019. godini bile su bolesti srca (16 posto svih smrti ili 8,9 miliona ljudi), zatim moždani udari (11 posto) i hronične opstruktivne bolesti pluća (šest posto).

Na četvrtom su mjestu infekcije donjih dišnih puteva, najčešći zarazni uzrok smrti u svijetu (2,6 miliona), a na petom neonatalna stanja (dva miliona).

No WHO napominje da je smrt novorođenčadi kategorija u kojoj je u proteklih dvadeset godina uočeno jedno od najvećih smanjenja u apsolutnim brojkama.

Istovremeno raste broj umrlih od raka pluća, bronha i dušnika (respiratorne vrste raka) i globalno su šesti uzrok smrti sa 1,8 miliona umrlih od posljedica tih bolesti.

Na sedmom je mjestu demencija, treći uzrok smrti u Evropi i Americi, a dijareja, dijabetes (po 1,5 milion) i bolesti bubrega (1,3 miliona) zaokružuju prvih deset.

Poput demencije, i dijabetes je prvi put na listi.

Na popisu za godinu 2020. pojavit će se još jedna nova bolest – covid-19. Ovogodišnja pandemija već je odnijela više od milion i po života.

Očekivani životni vijek u 2019. iznosio je 73 godine, šest više nego na početku ovog stoljeća.

PROČITAJTE  Medicinska dijeta topi salo: Za 15 dana gubite i do 15 kilograma