
Niste još isprobali pomfrit od mrkve? Možda je vrijeme da uvedete ovo jelo u svoju prehranu. Pomfrit od mrkve odlična je alternativa klasičnom i jednostavan način da dodate više povrća u svoju prehranu. Mrkva pečena na ovaj način je hrskava izvana, mekana iznutra, a oduševit će vas toliko da se nećete vraćati krompiru.
Sastojci za pomfrit od mrkve
900 grama mrkve
1 kašika kukuruznog škroba
1 kašičica mljevene paprike
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
2 kašike maslinovog ulja
Priprema
Zagrijte pećnicu na 220°C te pripremite veliki pleh i stavite na njega papir za pečenje.
Ogulite mrkvu, zatim ju izrežite u obliku pomfrita, do jednog centimetra širine. Dužina možete odrediti sami, a zatim narezanu mrkvu stavite u veliku zdjelu.
U zdjelu dodajte kukuruzni škrob, mljevenu papriku, so, biber i miješajte dok se ravnomjerno ne prekrije mrkva. Dodajte maslinovo ulje i pomiješajte.
Podijelite mrkvu na papiru za pečenje. Raširite ju u jedan, ravnomjeran sloj, ostavljajući prostor između svakog komada.
Pecite 15 minuta, zatim izvadite i koristeći ravnu lopaticu, okrenite mrkvu. Vratite u pećnicu, nastavite peći dok mrkva ne omekša, a rubovi ne postanu hrskavi i tamni, još 15 do 20 minuta.