Pojedini lijekovi i hrana naprosto ne idu zajedno: Ove kombinacije treba izbjegavati 

lijekovi
Pojedine kombinacije hrane i lijekova mogu se pretvoriti u recept koji nam ne pomaže

Uzimanje određenih lijekova mijenja i neke navike u našoj svakodnevnici. One podrazumijevaju i promjene u uzimanju određene hrane i pića. Pojedini lijekovi i hrana u kombinaciji mogu se pretvoriti u recept koji nam ne pomaže, a da toga nismo ni svjesni. 

U nastavku saznajte koje kombinacije lijekova i hrane prema stručnjacima biste trebali izbjegavati. 

Mliječni proizvodi i lijekovi

Pojedini antibiotici vežu se za kalcij, željezo i druge minerale u hrani na bazi mlijeka. 

“To spriječava apsorpciju antibiotika. U konačnici smanjujući njihovu sposobnost da se bore protiv infekcija”, tvrde stručnjaci. Preporučuju da se pri pripisivanju antibiotika treba raspitati spada li on u klasu poznatu kao tetraciklini ili fluorokinoloni. Ako je tako, najbolje bi bilo da ovu skupinu namirnica izbjegavate dva sata prije i šest sati poslije uzimanja lijeka. 

Grejp i statini 

Sok od grejpa ne biste trebali kombinirati uz statine, lijekove za srce i impotenciju te one koji služe za snižavanje holesterola i visokog krvnog pritiska, prenosi Men’s Health. 

“Grejpfrut sadrži enzim koji sudjeluje u metaboliziranju lijekova, a njegova konzumacija u izvornom obliku, pa čak i u vidu soka, ga inhibira dok se lijek nakuplja u organizmu što može biti opasno”, tvrdi farmaceut Aaron Emmel. 

Suho meso i zreli sirevi sa antidepresivima 

Ukoliko koristite antidepresive nastojte da izbjegavate hranu bogatu tiraminom. Ta aminokiselina stvara se u mesu, jajima i sirevima nakon određenog perioda stajanja. U kombinaciji sa antidepresivima može izazvati nagli skok krvnog pritiska. 

Osim ovih namirnica, tu su i crno vino, kiseli kupus, kao i pivski kvasac. Također, već je sasvim poznato kako se antidepresivi ne bi trebali kombinovati sa alkoholom. Mogu uzrokovati krvarenje u želucu ili crijevima. 

Sok od jabuke i lijekovi protiv alergija 

Nektar od jabuke trebali biste izbaciti onda kada uzimate feksofenadine, lijekove protiv alergijskih simptoma – barem unutar 4 sata nakon uzimanja lijeka, savjetuju stručnjaci. Ovaj sok, kao i onaj od narandže i grejpa, inhibira peptid koji prenosi lijek iz crijeva u krvotok. Nedostatak apsorpcije čini ovakve tablete do 70 posto manje učinkovitim u zaustavljanju alergija. 

PROČITAJTE  Hrana za mozak i bolje pamćenje: Birajte ribu, borovnice i jagode

Vitamin K i antikoagulansi 

Ljudi koji uzimaju antikoagulanse – lijekove za razrjeđivanje krvi koji se propisuju za sprečavanje ugrušaka, trebali bi smanjiti unos kelja, brokula i ostalih namirnica koje obiluju vitaminom K. On neutralizira učinak antikoagulansa što znači da se poništava djelovanje ovog lijeka. 

Alkohol i acetaminofen (Paracetamol) 

Analgetik i antipiretik koji sigurno imate u svom ormariću sa lijekovima koristi se za snižavanje povišene tjelesne temperature i ublažavanje bolova, a trebalo bi ga uzimati bar šest sati nakon konzumiranja alkoholnih pića. Dakle, uz uzimanje ovog lijeka potrebno je pripaziti na unos alkohola u svoj organizam i ograničiti ga na minimum.