Pojačano opadanje kose može biti znak bolest

opadanje kose žena

Mnoge žene tokom proljeća ili jeseni primijete jače opadanje kose, što ne treba odmah biti razlog za brigu, jer je riječ o prirodnom ciklusu obnove vlasišta. Ipak, nije naodmet nabaviti dodatak prehrani koji sadrži multivitamine i minerale, možda baš neki namijenjen jačanju kose, kako bismo ‘nahranili’ kosu iznutra i stanje će se vjerovatno ubrzo popraviti.

No, ako primijetite da vam kosa baš pojačano ispada i vitamini i minerali nisu donijeli poboljšanje, javite se dermatologu, kako bi se utvrdio uzrok i procijenilo je li potrebno liječenje. Uzrok gubitka kose mogu biti hormonalne promjene, policistični jajnici, problemi sa štitnjačom, stres, negativan utjecaj sredstava za njegu, ili otrova iz okoliša, pa i nasljedni faktor.

Jedan od češćih uzroka gubitka kose može biti presnažno djelovanje muškog spolnog hormona, testosterona, kad se govori o androgenoj alopeciji. Kod muškaraca, to najčešće vodi do gubitka kose na zaliscima, pa onda na tjemenu, dok će kod žena taj gubitak najprije biti vidljiv na razdjeljku, pa onda na tjemenu. Problem može biti i alopecia areata, gubitak kose povezan obično s nekom autoimunim poremećajem, kod kojega kosa pojačano ispada, ali se u 90 posto slučajeva i obnavlja.

Osim toga, u zadnje vrijeme bilježe se žene koje su se s pojačanim ispadanjem kose suočile nakon što su preboljele koronu. To nije neobično za virusne bolesti i nije trajno stanje. No, treba imati na umu da će se u slučaju nekih od spomenutih uzroka kosa rijetko obnoviti sama, pa je važno reagirati rano, kako bi se liječenjem izbalansirali hormoni i zaustavilo.

Kroz prehranu je važno osigurati dovoljno proteina, željeza, biotina, cinka i antioksidanasa, što znači da bi se na tanjuru obavezno trebali naći meso peradi, jaja, mliječni proizvodi, riba, tvrdi sirevi, ali i paprike, bijeli luk, crveni luk, brokula, prokulica, zob, granola, pšenične i druge klice, sezam i brazilski oraščići. Povremeno treba konzumirati jetra, bubrege i mozak životinja te crveno meso, kao dobar izvor željeza.

PROČITAJTE  Evo zašto nam bude muka dok se vozimo u automobilu

Među tretmanima koji mogu pomoći je mezoterapija (kod koje se u vlasište ubrizgava koktel vitamina, minerala i drugih aktivnih tvari), a dobri rezultati postižu se i matičnim ćelijama iz krvne plazme. Naravno, vrlo je važna i pravilna njega, posebno redovno dnevno četkanje, uz masažu vlasišta.