Podignite energiju na zdraviji način: Umjesto jutarnje kafe, počnite sa konzumiranjem ovih namirnica

Možda je vrijeme da naviku promijenite ispijanja jutarnje kafe i pokušate da se razbudite na neki drugi način.

Nekim ljudima kafa je najvažniji napitak dana. Pijemo je zato što nam daje osjećaj razbuđenosti i poletnosti. Ali, taj osećaj ne traje dugo, pogotovo ako koristite vještačke zaslađivače ili pijete neku od instant mješavina kafe. Takvi napitci će vas samo privremeno “podići”, ali ćete vrlo brzo ostati bez energije i ponovno biti jednako pospani kao kada ste ustali.

Predlažemo da umjesto kafe pokušate da konzumirate neke druge namirnice koji su mnogo bolji razbuđivači.

Voda

Vrlo je važno tijelu osigurati dovoljno tečnosti. Kada mozak nema dovoljno tekućine, radi sporije, a mi se osjećamo umorno i pospano. Zato je najbolje, čim ustanete, da popijete čašu vode. Jednak učinak ima i u poslijepodnevnim satima – kada već i zaboravimo na to da nismo popili dovoljno tečnosti i jedva gledamo, najbolje je popiti čašu vode i tijelu osigurati potrebnu tečnost.

Ovsena kaša

Iako je mnogi jedu za doručak, uz nju svejedno popiju i šoljicu kafe. Ali, to zaista nije potrebno. S obzirom na to da ovsena kaša ima nizak glihemijski indeks, osigurat će vam dovoljno energije i osjećaj sitosti za sljedećih nekoliko sati. Kada tijelo ima energije – nije umorno!

Zeleno lisnato povrće

Možda ne zvuči baš primamljivo, ali zeleno lisnato povrće (poput špinata, peršuna, celera, blitve, kelja…) sadrži puno vitamina B koji pomaže da se pretvori hrana u energiju. Zašto dan ne biste započeli nekim lijepim zelenim smutijem umjesto kafom!

Čia sjemenke

Male, dobro poznate super sjemenke, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu da se ubrza rad mozga a pomažu i u borbi protiv umora. Takođe, zbog svoje velike mogućnosti apsorpcije tečnosti, čia sjemenke ubrzavaju metabolizam i osiguravaju osećaj hidratisanosti i budnosti. Kako ih je malo nezgodno jesti same, dodajte ih u zobenu kašu ili smuti i osigurajte sebi duplu dozu razbuđivanja!

PROČITAJTE  Istraživanja: Otkriveno kakva tijela muškaraca su ženi najprivlačnija

Jaja

Ne kaže se uzalud: “Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje”. Naime, proteini iz jajeta, telu pružaju mnogo energije koju ćete imati tokom cijelog dana. Izbor pripreme jaja je velik, možete ih ispeći na oko, napraviti s njima kajganu, omlet ili ih skuvati. Možete, na primjer, spojiti jaja i neko zeleno lisnato povrće u sjajan omlet i napraviti pravu energetsku bombu.