Počelo ispitivanje testa koji može prepoznati 50 vrsta raka prije nego što se pojave simptomi: ‘Uzbuđeni smo!‘

U Velikoj Britaniji je u ponedjeljak započelo najveće ispitivanje u svijetu krvnog testa Galleri koji se može iskoristiti za rano otkrivanje više od 50 vrsta karcinoma.

Ispitivanje provodi britanski Nacionalni zdravstveni servis (NHS). U njemu će sudjelovati 140.000 dobrovoljaca kako bi se ispitalo koliko je test uspješan u sklopu nasumičnog kliničkog ispitivanja. Polovini učesnika odmah će se analizirati uzorak krvi testom Galleri.

Test tvrtke Grail, koji dostupan jedino još u Sjedinjenim Državama, može otkriti u kojem dijelu tijela se počeo razvijati rak s visokim stepenom preciznosti.

Test analizira DNK u krvi pacijenta kako bi otkrio dolazi li iz stanica raka. Poznato je da rano otkrivanje raka drastično povećava šanse za preživljavanje.

„Moramo pažljivo proučiti Galleri test kako bismo saznali može li u značajnom postotku smanjiti broj karcinoma dijagnosticiranih u poodmakloj fazi“, izjavio je Peter Sasieni, profesor prevencije raka pri Kraljevskom koledžu u Londonu.

„Ovaj test mogao bi označiti prekretnicu za rano otkrivanje karcinoma i uzbuđeni smo što vodimo ovako važno istraživanje“, rekao je.

Reuters navodi da je rak pluća vodeći uzrok smrti od raka u Ujedinjenom Kraljevstvu i čini oko petine svih smrtnih slučajeva od karcinoma.

Galleri test djeluje na način da traži hemijske promjene u fragmentima genetskog koda, koji cure iz tumora u krvotok. Poznato je da neki zloćudni tumori izbacuju DNK u krvotok puno prije nego što osoba počne osjećati simptome. U teoriji, test vrlo brzo ukazuje na dijagnozu pa liječenje može započeti ranije, čime se drastično poboljšavaju šanse za preživljavanje.

Važno je istaknuti da Galleri test ne može prepoznati sve vrste raka i ne može zamijeniti programe prevencije, poput onih za rak dojke i debelog crijeva.

PROČITAJTE  Ovo je šest vidljivih fizičkih znakova prejedanja