Po sredini ili sa strane – koji razdjeljak je baš za vas?

Razdjeljak je najbolje odabrati prema obliku lica i nekim drugim karakteristikama…

“Kako nosiš razdjeljak?” – to je vjerovatno prvo pitanje koje će svaki frizer postaviti prije nego što nas počne šišati, a opet, većina nas nikada nije puno razmišljala o odgovoru. Obično spadamo ili među one koji nose razdjeljak po sredini ili među one koji ga nose sa strane, a ta rasprava o razdjeljcima postala viralna na TikToku.

“Razdjeljak sa strane namijenjeni su starijima”, rekli su pripadnici generacije Z, referirajući se pritom na milenijalce, sve one rođene između 1981. i 1996 – i tu je započela bitka generacija.

Luke Hersheson, poznati frizer i izvršni direktor kompanije Hershesons, smatra da razdjeljak sa strane nikada ne stari i da neodoljivo podsjeća na devedesete i osamdesete. S njime se slaže i stilista Roman Sys, koji za Glamour dodaje da “iz perspektive stila postoje klasici koji će uvijek biti relevantni i da će razdjeljak na sredini uvijek biti jedan od najpopularnijih izgleda”.

Ipak, ostavimo li generacije po strani, složićemo se da je najbolje odabrati onaj razdjeljak koji najbolje odgovara tvom obliku lica, a s ovim su saglasni i stručnjaci – nije stvar u tome na kojoj strani nosimo razdjeljak, već kako ga nosimo. Napokon, na pojedincu je da razdjeljak napravi svojim – kosa nikada nije nešto što možemo generalizovati kako bi pristajala cijeloj generaciji.

“Uvijek uzimam u obzir osobnost klijenta i druge karakteristike lica, poput očiju, nosa, obrva i usana. Razdjeljak bi se trebao osjećati instinktivno i sarađivati s ostatkom frizure i izgleda – za to ne postoji knjiga pravila”, kaže Roman.

Osim toga, glavno je pitanje koji će razdjeljak najbolje odgovarati pojedinačnom licu svake osobe.

PROČITAJTE  Trebaju li se muškarci brijati ispod pazuha?

“Različiti razdjeljci odgovaraju različitim oblicima lica”, savjetuje Luke. “Ako imaš duže lice, razdjeljak na sredini može ga naglasiti, a ponekad prevrtanje kose na jednu stranu može pomoći u razbijanju proporcija lica, stvarajući mlađi izgled.”

Još niste sigurni šta reći kada ti frizer postavi to neizbježno pitanje? Prema Romanu, postoji jedan jednostavan način za pronalaženje najboljeg razdjeljka za vas.

“Pokušajte počešljati kosu s lica i nježno je gurnite prema gore. Kosa će se automatski razdvojiti u vaš prirodni razdjeljak – ovu tehniku ​​koristim na svojim klijentima kako bi im kosu ošišao u njenom prirodnom obliku i iz nekog razloga, tamo gdje kosa želi prirodno ‘pasti’ najprikladnija je.”