Plastični tanjiri, čaše i escajg štetni za zdravlje

Korištenje plastičnih posuda, escajga za jelo i čaša za piće nije sigurno, kako konzumenti smatraju, bez obzira na to da li na ambalaži stoji oznaka “bez BPA”, piše Savremena biologija (Current Biology).

Novo istraživanje otkriva nove dokaze koji ukazuju na to da korištenje plastike pri jelu i piću nije sigurno, kako konzumenti smatraju. Iako je istraživanje rađeno na miševima, naučnici vjeruju da važi i za ljude.

Naučnici su utvrdili da kod miševa zamjenska jedinjenja za bisfenol A uzrokuju smanjenje broja spermatozoida i održivih ženskih jajnih ćelija, što se prenosi na sljedeće generacije.

BPA je oznaka za hemijsko jedinjenje bisfenol A koji se koristi u pakovanju hrane i pića od 1960. godine. Služi za izradu tvrde, prozirne plastike, polikarbonata.

Jedinjenje sa ambalaže prelazi na hranu, naročito ako je plastika stara ili oštećena, a oštećenja može izazvati i mikrotalasna rerna.

Hemikalija je toliko raširena da je američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju u 2003. i 2004. godini utvrdio prisutnost ovog jedinjenja u 93 posto uzetih uzoraka urina.

PROČITAJTE  Bijeli luk topi masnoću i pomaže u mršavljenju