Pjevajte jer ćete tako poboljšati zdravlje pluća i kardiovaskularnog sistema!

Muzika život čini ljepšim – oslobađa boli, smanjuje stres, daje energiju za rad i opušta vas. Muzika bi mogla da bude najljepši dar života…

Najbolji način za iskorištavanje svih dobrobiti muzike je pjevanje, a istraživanja tvrde da pjevanje može poboljšati zdravlje, pojačati osjećaj sreće i produžiti život!

Pjevanje je dobro za mozak i može izazvati osjećaj euforije – dok pjevate oslobađa se hormon endorfin koji je zaslužan za osjećaj sreće te oksitocin koji budi osjećaj zadovoljstva, a smanjuje stres i anksioznost. Zbog oksitocina se osjećamo manje depresivno i usamljeno te on budi želju za povezivanjem s drugim ljudima.

Studija koja je provedena na Univerzitetu Gothenburg u Švedskoj navodi kako osobe koje pjevaju zajedno postaju toliko povezani da mogu doživjeti sinhronizovane otkucaje srca, a svi koji su ikad pjevali u horu mogu ovo potvrditi.

Pjevanje takođe zahtjeva jaku koncentraciju na disanje kojim upravlja veliki broj mišića gornjeg dijela tijela što je dobro za zdravlje pluća i kardiovaskularnog sistema.

Björn Vickhoff, voditelj studije je izjavio: “Pjevanje se sastoji od pravilnog, kontrolisanog disanja i nudi sličan efekt kao disanje u jogi – opušta te tako doprinosi zdravlju srca.”, a napominje kako je ovo istraživanje potvrdilo da se pj

evanjem kontroliše holesterol, smanjuje osjećaj stresa te jača imunološki sistem.

Istraživanje s Harvarda iz 2008. godine je pokazalo da pjevanje produžava život, pa ako do danas niste pjevali, pravi je trenutak!

PROČITAJTE  Ove 4 namirnice ne smijete da jedete na prazan želudac!