Pijte čaj od kamilice: Bolje ćete spavati i ublažit će tjeskobu

Navečer kada nakon večere popijete šoljicu čaja od kamilice, možda ćete se osjećati opuštenije i spremnije za spavanje onda kada to ne učinite. Ali nije samo toplina tekućine ono što umiruje.

Kamilica ima svojstva koja zapravo pomažu, podržava zdravlje kostiju i ublažava bol.

Evo koje su to četiri dobrobiti pijenja čaja od kamilice, ujedno i potkrepljenje naukom.

1. Čaj od kamilice može poboljšati kvalitet spavanja

Čaj od kamilice dugo se koristi u liječenju nesanice. To je zato što kamilica sadrži apigenin, koji je flavonoid. Flavonoidi su hemijski spojevi koji biljkama daju boju i obiluju antioksidantima, pomažući vašem tijelu u borbi protiv toksina. Dakle, kao i kod lijekova protiv anksioznosti, čaj od kamilice djeluje tako da se osjećate mirno i smireno.

2. Kamilica je dobra za zdravlje kostiju

Postoje neki dokazi da je čaj od kamilice dobar za zdravlje kostiju. Lisa Richards, certificirana savjetnica za prehranu, kaže da flavonoidi u kamilici pomažu kostima da se poprave i rastu. Također može pomoći u reguliranju aktivnosti zdrave izgradnje kostiju.

Ovo otkriće može biti posebno značajno za žene koje su sklone osteoporozi u menopauzi, smanjenju estrogena i gubitku koštane mase. Istraživanje hrane iz 2004. nalaže da tijelo prepoznaje kamilicu gotovo kao da prepoznaje estrogen i da kamilica može imati sposobnost stimuliranja ćelija za izgradnju kostiju. Međutim, potrebno je obaviti više istraživanja.

3. Kamilica može pomoći kod menstrualnih bolova

Dismenoreja ili menstrualnu bol mogu tokom života iskusiti i do 93 posto žena, a čaj od kamilice može biti jedan od rješenja za taj problem.

Monica Auslander Moreno, nutricionistica iz Essence Nutritiona u Miamiju kaže da topli, umirujući napitci mogu ukloniti bol. Ali kamilica je bolja jer poput metvice i drugog bilja ima svojstva koja ublažavaju nehotične grčeve mišića. Richards se slaže da ona može smanjiti grčeve, te također napominje da hemijska struktura kamilice sadrži aminokiseline koje olakšavaju opuštanje maternice.

PROČITAJTE  Sedam simptoma upale mjehura koje morate shvatiti ozbiljno

Mala studija iz 2010. godine pokazala je da se čaj od kamilice može preventivno koristiti za liječenje dismenoreje. Studija je zaključila da su oni koji su pili čaj dva puta dnevno sedmicu dana prije početka menstruacije iskusili blažu bol i manju tjeskobu. Ipak, potrebno je provesti više studija ove prirode.

4. Kamilica može pomoći kod anksioznosti

“Kamilica je dobra za anksioznost prvenstveno zbog svojih učinaka na simptome tog stanja. Poboljšavanjem sna, opuštanjem mišića, smanjenjem krvnog protiska i omogućavanjem stanja opuštenosti možete smanjiti simptome tjeskobe poput nesanice i razdražljivosti”, tvrdi Richards.

Studija iz 2016. godine potvrđuje neka od ovih otkrića. Učesnici s generaliziranim (GAD) uzimali su 500 mg doze kamilice farmaceutskog razreda tri puta dnevno u randomiziranom kontrolnom ispitivanju. Istraživači su otkrili da kamilica značajno smanjuje simptome anksioznosti, uključujući nervozu, depresiju, povećani broj otkucaja srca, gastrointestinalne probleme i nesanicu.

Richards također kaže da oni s anksioznim poremećajem mogu imati smanjenu količinu GABA receptora, te da kamilica ne samo da se veže za prisutne receptore, već ih čini da djeluju učinkovitije. Moreno naglašava da je liječenje tog poremećaja čajem od kamilice strategija niskog rizika i velike koristi.