Pijete lijekove uz kafu? Stručnjaci kažu da to nije dobra ideja

Često kad smo u stisci s vremenom uzimamo lijekove uz kafu. Jedna nova studija mogla bi zabrinuti ljubitelje kafe koji uzimaju bilo kakve lijekove.

Naime, nova studija koju je provela međunarodna grupa istraživača koju je vodio italijanski istraživač Luigi Barrea otkrila je da bi se konzumacija kafe uz lijekove trebala izbjegavati.

Studija je pokazala da kava znatno utječe na apsorpciju, distribuciju, metabolizam i izlučivanje brojnih lijekova.

Internistica Purvi Parekh za portal Eat This rekla je da se mogu pojaviti i druge komplikacije nakon uzimanja lijekova s kafom.

“Kafa može pojačati učinak ili utjecati na apsorpciju lijekova”, kaže Parekh. Ističe da konzumacija kafe uz lijekove može omesti vaš cilj da ostvarite puni efekt lijeka koji uzimate.

 1. Lijekovi za štitnjaču
  Lijekova za štitnjaču moraju se uzimati na prazan želudac i nakon njih se ne smije uzimati ništa barem idućih pola sata. To je kako bi tijelo moglo apsorbirati taj lijek.
 2. Lijekovi za osteoporozu
  Ako konzumirate kafe s lijekovima za osteoporozu, Parekh kaže da smanjujete punu učinkovitost lijeka.
 3. Lijekovi za refluks kiseline
  “Lijekovi za refluks kiseline najbolje djeluju kada se uzimaju odmah ujutro, na prazan žeudac”, rekla je Parekh.

Također je bitno imati na umu da s obzirom na to da kafa sadrži kiselinu, može pogoršati stanje zbog kojeg uzimate lijek.

 1. Lijekovi za oticanje nogu
  “Kofein općenito isključuje hormon koji je zadužen za zadržavanje vode, kava je diuretik”, ističe Parekh. To znači da kofein u kafi može povećati diuretički učinak lijekova, poput onih koji se koriste za otečene noge.
 2. Lijekovi za srčane bolesti
  S obzirom na diuretički učinak kafe, pacijenti koji koriste lijekove za srčane bolesti trebaju razmišljati o konzumaciji kafe bez kofeina.
 3. Lijekovi za visoki pritisak
  Kad se kombiniraju s kafom, lijekovi za visoki krvni pritisak mogu uzrokovati jači diuretički efekt.
 4. Lijekovi za poremećaj pažnje
  Ako uzimate lijekove za poremećaj pažnje, Parekh kaže da kofein u kafi može smanjiti učinak lijeka.
 5. Lijekovi za prehladu
  Neki lijekovi za prehladu su stimulanski, kaže Parekh. Ako se nadate da ćete odspavati kasnije u danu, imajte na umu da konzumacija kafe uz lijekove za prehladu smanjuje mogućnost da ćete uspjeti zaspati.
PROČITAJTE  Evo posljedica koje biste mogli iskusiti ako prestanete piti kafu