Pet vježbi koje jačaju imunitet, možete ih raditi i kada ste prehlađeni

Lični treneri uvijek savjetuju da svaki čovjek treba vježbati koliko mu mogućnosti dozvoljavaju, a to isto vrijedi i za period kada se osjećate malaksalo zbog prehlade ili gripe. Ako vam simptomi dozvoljavaju, postoje tri vježbe koje se mogu raditi i u takvom stanju.

S obzirom na to da je dolaskom hladnijeg vremena uvijek aktuelna sezona prehlada i gripe, pogotovo ove godine u kombinaciji s koronavirusom, treneri savjetuju svima da vježbaju barem tri puta sedmično kako bi ostali u kondiciji i fizičkim aktivnostima jačali imunitet.

Prema studijama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Amerikanci u prosjeku imaju dvije do tri sezone prehlada godišnje, a takva stanja upravo oslabe imunitet i dovedu do toga da pojedinac bude malaksao i po 10 dana zaredom.

Ukoliko se toj prehladi dodaju i simptomi poput stomačnih problema, temperature ili kašlja postoji mogućnost da se period “bolovanja” i produži.

U nastavku pogledajte koje vježbe možete raditi u skladu sa simptomima prehlade, a koje će vam pomoći da se oni umanje.

Curenje ili začepljen nos

Simptome poput curenja ili začepljenog nosa možete ublažiti ukoliko vježbate kao i inače samo manjim intenzitetom. Pokretanje cijelog tijela posebno olakšava probleme začepljenog nosa.

Brzo hodanje, Ilustracija: Shutterstock

Također, umjesto intenzivnih treninga, fokusirajte se na one koji zahtijevaju kondiciju, ali u manjem obimu. Dakle, izbjegnite trčanje, ali otiđite u brzu šetnju.

Visoka temperatura tijela

Ukoliko vježbate kao i inače dok imate povišenu temperaturu, to može doprinijeti samo dehidraciji i tome da ona sve više raste. Također, temperatura dovodi do snažne iscrpljenosti, mišići su vam umorniji i imaju manje snage zbog čega je bolje da ih opuštate i odmarate.

Umjesto toga, pokušajte izvesti joga pozu “Savasana” sa mnogo rekvizita. Bitno je da legnete na strunjaču ili neku drugu podlogu adekvatnu za vježbanje, stavite jastuk ili jastuke ispod koljena i jedan ispod glave. Opustite ruke uzkukove s okrenutim dlanovima prema gore.

PROČITAJTE  Više ponavljanja ili dizanje većih težina - šta je bolje?

Yoga poza Savasana, Ilustracija: Shutterstock<br />

Zatim zatvorite oči i polako duboko dišite i ispuštajte zrak kroz nos najmanje dvije minute. Ova vrsta meditacije umiruje nervni sistem i pomaže u smirivanju duha i tijela.

Upala grla

Obično kada je bol skoncentrisana u predjelu vrata, onda se savjetuje vježbanje manjim intenzitetom. Kada vas grlo boli obavezno je da pijete mnogo vode – prije, za vrijeme i nakon vježbanja.

Također je važno da vježbe izvodite sporije, a ukoliko uz to osjećate iscrpljenost i imate blagu temperaturu, pravite česte pauze.

Kašalj

Ukoliko imate konstantan i otežan kašalj praćen bolovima u prsima obavezno preskočite redovni trening. Često kašalj može onemogućiti pravilno disanje tokom treninga i dodatno otežati sav taj proces.

Umjesto toga, previjte se prema naprijed kako biste poboljšali cirkulaciju i ublažili simptome kašlja. Ta vježba je dobra i za ublažavanje stresa jer “okrijepi” vaš nervni sistem i doslovno vam oporavi glavu.

Yoga poza istezanja prema naprijed, Ilustracija: Shutterstock

Kada ste u tom položaju, vaša glava se nalazi savijena u blizini srca što doprinosi tome da se vaše tijelo, ali i um umire te samim time budete manje podložni stresu. Ovaj položaj tijela će dovesti do toga da se osjećate bolje i mentalno i fizički.

Stomačni problemi

Ukoliko imate dijareju ili povraćate samim time je i vaše tijelo dehidrirano, a vježbanje će joj samo još više doprinijeti. Osim toga, ukoliko osjećate mučninu, pokreti koje pravite tokom vježbanja samo je dodatno mogu prouzrokovati ili čak dovesti i do povraćanja.

Umjesto toga, “umirite” stomak joga pozom pod nazivom Child’s Pose. Ona izgleda tako što se spustite koljenima na prostirku ili strunjaču za jogu i raširite noge u širini ramena. Zatim, izbacite stražnjicu preko stopala i ispružte ruke prema naprijed, a glavu naslonite na strunjaču ili jastuk.

PROČITAJTE  Greška u pripremi ribe koja može biti opasna

Yoga poza Child's Pose, Ilustracija: Shutterstock

Kada ste to napravili, nakon toga duboko udahnite i polako ispuštajte zrak i to svaki put kroz nos. Ovakom pozom i disanjem ćete smiriti želudac.

Prilikom svakog vježbanja, ne zaboravite da ste sami sebi najveći prijatelj i savjetnik. Vaše tijelo vam šalje signale, a vi u skladu sa simptomima prehlade ili jednostavno vaše kondicije odlučite koliko i na koji način možete vježbati. Bitno je da osluškujete svoje tijelo i ne forsirate ga vježbama ukoliko osjećate da ih ne možete izvesti, piše CNN.