Pet stvari zbog kojih trebate jesti cimet

Cimet se u Evropi u srednjem vijeku smatrao luksuznim začinom. Arapi su ga prevozili glomaznim kopnenim putevima, a samo bogati ljudi su ga sebi mogli priuštiti. Danas se cimet može naći u gotovo svakoj kuhinji, ali ovaj uobičajeni začin može dati puno više od malo arome u kolačima – pozitivno utječe na zdravlje, prenosi BrightSide.

Smanjuje akne

Cimet ima antimikrobna svojstva koja su korisna za liječenje akni. Ovaj začin može ubiti bakterije i gljivice koje uzrokuju promjenu pigmentacije. Također je izvrstan izvor snažnih antioksidansa koji štite vaše tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, koji mogu izazvati upalu kože i dovesti do akni.

Smanjuje bore

Slobodni radikali također mogu doprinijeti preranom starenju kože, uzrokujući bore, pigmentaciju i promjenu kože. Antioksidansi u cimetu usporavaju ovaj proces štiteći stanice. Cimet može čak pospješiti proizvodnju kolagena.

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Prema istraživanjima, dodavanje cimeta prehrani može vam održati zdravlje srca. U studiji su štakori koji su se 12 sedmica hranili hranom s visokim udjelom cimeta udebljali manje od miševa koji su jeli masnu hranu bez cimeta. Prehrana bogata masnoćama može dovesti do bolesti srca, a dodavanje malo cimeta u hranu može pomoći u ublažavanju ovog rizika.

Pomaže kod mršavljenja

Cimet je bogat vlaknima. Daje vam osjećaj sitosti i pomaže vam u borbi protiv želje za hranom. Također pojačava metabolizam, jer vaše tijelo troši više energije za obradu začina nego što to čini za drugu hranu.

Može poboljšati memoriju

Cimet može pomoći u odgađanju starenja mozga i smanjenju oksidacijskog stresa moždanih stanica. Također potiče hipokampus, dio mozga povezan s pamćenjem. Pokazalo se čak da začin poboljšava neke simptome Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

PROČITAJTE  Previše kafe prouzrokuje nervozu i glavobolju