Pet stvari koje vam svakodnevno crpe energiju i stvaraju osjećaj umora

Uzrok hroničnog osjećaja umora i nedostatka energije često može biti povezan sa mnogo stvari koje svakodnevno ne radite ili radite, kao što su preskakanje vježbanja ili stalno provjeravanje mailova…

Sitnice koje (ne) radite mogu vas iscrpiti mentalno i fizički zbog čega vam je teško preživjeti radni dan. Donosimo vam pet loših navika kojih se trebate riješiti da biste se opet osjećali dobro i odmorno.

Preskačete vježbanje

Redovno vježbanje poboljšava snagu i izdržljivost, vaš kardiovaskularni sistem čini učinkovitijim, te dovodi više kisika i hranjivih tvari koži. S obzirom da istraživanja pokazuju da je samo 20 minuta tjelesne aktivnosti tri puta sedmično dovoljno da se osjećate bolje, idući put kad biste se nakon napornog dana u kancelariji radije izležavali na kauču, prisilite se barem na brzo hodanje.

Ne pijete dovoljno vode

Čak i ako ste tek malo dehidrirali (nedostaje vam oko 2% tekućine), vaš nivo energije naglo pada. Nedostatak vode uzrokuje smanjenje volumena krvi, zbog čega je ona gušća, što utječe na rad srca koje smanjuje brzinu kojom vaše mišiće i organe hrani kisikom i hranjivim tvarima.

Ne konzumirate hranu bogatu željezom

Pad nivoa željeza odgovoran je za sporost, razdražljivost i pad koncentracije. Namirnice bogate željezom su grah, tofu, jaja, tamnozeleno lisnato povrće i maslac od kikirikija, a preporučljivo ih je jesti s hranom koja obiluje vitaminom C jer on poboljšava apsorpciju željeza.

Ne možete reći ‘ne’

Ugađanje drugima često na naplatu uzima ono najdragocjenije – vašu energiju i sreću, a da bude gore, s vremenom postajete ogorčeni i ljuti. Vježbajte reći glasno i jasno ‘ne’, isprobajte to dok ste sami u autu ili kod kuće jer će vam, kad čujete sebe, drugi put biti lakše to zaista i reći nekome, bez obzira radi li se o vašoj šefici, prijateljici ili članu porodice.

PROČITAJTE  Tri načina za borbu protiv "digitalnog umora"

Stalno provjeravate mail

Svjetlo zaslona tableta, pametnog telefona ili računara može poremetiti prirodni bioritam vašeg tijela potiskujući melatonin, hormon koji pomaže kontrolisati cikluse sna i jave. Osjetljivost na digitalno svjetlo varira od osobe do osobe ali generalno je dobra ideja izbjegavati raznorazna tehnološka pomagala dva sata prije spavanja. Ne možete odoljeti provjeravanju mobitela u krevetu? Držite ga 30-ak centimetara od lica kako bi se smanjio rizik od smetnji ciklusa sna.