Pet stvari koje nikada ne bismo smjeli reći djetetu

reći djetetu majka djevojčica

Određene fraze koje koristimo i stvari koje govorimo svojoj djeci mogu ostaviti dugotrajan utjecaj na njih, a navodno mogu ili pomoći u njihovom rastu i razvoju ili ga spriječiti. Stoga je važno pažljivo birati riječi kada su u pitanju djeca i koristiti pravi ton za komunikaciju s njima, upozoravaju stručnjaci. Kako donosi portal Pinkvilla, postoji pet stvari koje roditelji nikada ne bi smjeli reći svome djetetu jer to može ostaviti brojne negativne posljedice na njega.

”To nikada nećemo moći priuštiti”

Ne želite da vaša djeca osjećaju da njihovi snovi ili težnje mogu biti ograničeni novcem. Umjesto toga, naučite ih da naporno rade za to, tvrde psiholozi. Želite da vaša djeca znaju da je novac velika vrijednost koja se može zaraditi napornim radom, ali da ne kvantificira vaše snove i sreću. Vaša će djeca njegovati pametne financijske navike i imati strpljenja kada se radi o davanju prednosti sreći nad materijalizmom.

”Uvijek radim sve za tebe”

To će im dati osjećaj da je sve što radite za njih iz obveze, a ne iz ljubavi. Ljubav roditelja prema djeci trebala bi biti bezuvjetna i sve što radite za njih je isključivo iz ljubavi, a ne koristi.

”Prestani se ponašati djetinjasto”

Uredu je da se dijete ponaša kao dijete. Uredu je da griješi. Normalno je da djeca plaču. Roditelji ponekad znaju biti malo prestrogi prema svojoj djeci, a govoreći to tjerate ih da se ponašaju protiv svoje prirode. Psiholozi tvrde da nametanje određenog ponašanja u tako mladoj dobi može učiniti dijete ukočenim i nesigurnim, a nerijetko i konzervativnim.

“Nikad to nećeš moći napraviti”

Ovo je najgora stvar koju možete reći svom djetetu jer će to odmah učiniti da se osjeća nesposobno i neučinkovito na mnogo načina. To će ograničiti talente u koje je vaše dijete možda još donedavno bilo u potpunosti uvjereno. Roditelji bi trebali motivirati svoju djecu i slaviti njihove prekretnice kako bi ih potaknuli da napreduju u životu.

PROČITAJTE  Sedam znakova koji odaju da je tvoje dijete razmaženo – i šta sad?

Bilo šta loše o partneru

Bez obzira na sve, pokušajte ne govoriti ništa negativno o svom supružniku pred svojom djecom. Roditelji bi trebali voditi računa o tome kako gledaju na drugog roditelja pred svojom djecom. Pokušajte izbjeći svađe ili burne rasprave pred mališanima, kao i korištenje uvreda ili nekih drugih ružnih riječi. Psiholozi objašnjavaju kako bi vaša djeca trebala osjećati ljubav i vjerovati da stvari uvijek rade kako treba.