Pet savjeta kako da se spasite zagađenog vazduha

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo u ponedjeljak je proglasilo epizodu “Pripravnost” za kompletno područje Kantona Sarajevo, zbog povećanih koncentracija zagađujućih tvari u zraku.

Zato je dobro znati kako da se iole sačuvamo od opasnih čestica u vazduhu.

Provjeravajte dnevne prognoze zagađenja

Brojne aplikacije i sajtovi, među kojima je i čuveni Air visual, daju precizne podatke o trenutnom zagađenju. Zato je dobro da, prije nego što pođete napolje, pogledate kakav je vazduh u vašem okruženju. Ako nemate hitnih obaveza, pametnije je da ostanete kod kuće dok se vazduh ne pročisti.

Izbjegavajte vježbanje na otvorenom

Kad je vazduh vrlo zagađen, nikako nije preporučljivo vježbanje na otvorenom, savjetuju iz Američkog udruženja za pluća. Dakle, trening odradite kod kuće ili u teretani. Također, gledajte i da ovih dana djecu ne vodite mnogo napolje da trčakaraju po parku. Vježba je za njih svakako važna, ali je bolje da se strpite par dana unutra.

Nabavite biljke-filtere

I ako najveći dio vremena budete u kući dok je napolju vrlo zagađeno, taj vazduh lako može da se osjeti i unutra. Zato nije loše da nabavite biljke kao što su aloe vera i svekrvin jezik. Brojne studije potvrđuju da ova biljka iz vazduha uklanja toksine jer ih kroz lišće apsorbuje i zatim proizvodi čist kiseonik.

Pijte više čaja

Zeleni čaj sadrži dosta antioksidanata koji pomažu ako smo izloženi zagađenom vazduhu jer se bore sa opasnim slobodnim radikalima i toksinima, pišu na sajtu Times of India.

Osim zelenog čaja, dobro je jesti i dosta povrća i voća, posebno onog bogatog vitaminom C, magnezijumom i hranu bogatu omega masnim kiselinama. Zdrava ishrana je ključ jakog imuniteta, pa će vam pomoći da umanjite loše posljedice zagađenja vazduha.

PROČITAJTE  Jedna od najpopularnijih dijeta na svijetu: Jedete više, a mršavite

Inhalirajte se

Inhalacija može da odlično pomogne kad nas muče sinusi, ali je vrlo preporučljiva i u dane velikog zagađenja vazduha. Gledajte da svake večeri u šerpu kipuće vode stavite nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, nagnite se nad šerpu, pokrijte glavu peškirom i udišite toplu paru petnaestak minuta. Tako ćete i ukloniti štetne čestice iz nosa