Pet recepata za nešto drugačiju limunadu kakvu još niste probali

Neki od ovih sastojaka će limunadi dati potpuno nov ukus.

Limunada je univerzalni napitak koji će vas rashladiti, osvežiti, te snabdjeti vitaminom C.

Limunadu možete napraviti prema svojim željama sa šećerom ili bez šećera, s medom itd, a za dodatni ukus možete ubaciti svježe listiće mente ili prstohvat sušene lavande.

Donosimo vam pet načina za pripremu ukusne i osvježavajuće limunade koja će dobro doći u danima pred nama.

Klasična limunada s ledom

Jednostavna limunada od vode, limuna, leda i zaslađivača po želji osvježit će vas i pomoći da se rashladite na prirodan način, a pri tome će (za razliku od gaziranih pića ili zaslađenih napitaka) imati i mnoge dobrobiti i za vaše zdravlje.

Limunada s jagodama

U sezoni jagoda možete iskoristiti sve blagodati ovog voća i za pripremu limunade, što će, osim mnogo antioksidansa, limunadi dati i jedinstven voćni ukus.

Jagode možete dodati u limunadu prethodno izmiksane u blenderu (a zatim ih dobro izmješati) ili isjeckane na tanke kriške (te ih ostaviti neko vrijeme da otpuste aromu u limunadu).

Limunada sa sokom od krastavaca

Sveže iscjeđen sok od krastavaca limunadi će dodatno pomoći u hidrataciji organizma tokom vrućih ljetnih dana, kada znojem gubimo mnogo tečnosti i treba nam trenutno osvježenje.

Ako nemate sokovnik, izrendajte krastavac rukama i/ili pomoću čiste gaze iscjedite sok krastavca (“meso” krastavca možete iskoristiti za pripremu salata).

Osvježavajuća limunada u indijskom stilu (srikanjvi)

U Indiji temperature tokom ljetnjih mjeseci dosežu i do 48°C. Stoga je popularan način pripreme limunade takav da trenutno osvježi i nadoknadi izgubljenu tečnost i minerale koji se gube prekomjernim znojenjem.

Srikanjvi (ili “indijska limunada”) priprema se tako da se u limunadu dodaju šećer, gur (nerafinirani šećer iz domaće radinosti) ili kristalni šećer, te prstohvat crne himalajske soli (“kala namak” ili “black salt“).

PROČITAJTE  Godina korone – šta smo naučili?

Limunada s mentom

Tokom ljetnjih vrelih dana možemo se osjećati lijenjo, pospano i usporeno usljed izloženosti vrućini, a to posebno važi za osobe s niskim krvnim pritiskom.

Dašak listova svježe nane pružit će trenutno osveženje, “razbuditi” i pomoći u povećanju koncentracije, piše Krenizdravo.