Pet razloga zbog kojih bi trebalo svakog jutra da popijete sok od đumbira

Da li znate šta samo jedna mala čašica đumbira može da učini za vaše zdravlje? Efekat je nevjerovatan – pomaže varenje, otklanja mučninu i menstrualne bolove, podiže energiju… Bonus je i što je priprema napitka krajnje jednostavna!

Sastojci:
1 korijen đumbira

2 limuna

2 l vode

3 kašike meda

Priprema:
Oljuštite koren đumbira i dobro ga operite.

Isjeckajte ga na kockice ili ga usitnite u blenderu (multipraktiku).

Sadržaj sipajte u posudu, prelijte je sa 2 dl vode i kuvajte nekoliko minuta na umjerenoj vatri.

Ostavite je malo da se ohladi, a zatim iscijedite limun i dodajte med.

U flašu od 2 litre sipajte 1,5 litar vode i smesu od đumbira, limuna i meda.

Flašu čuvajte u frižideru.

Prije nego što poslužite sok, obavezno promućkajte flašu i, ako volite, dodajte nekoliko kockica leda. Pošto ne sadrži aditive i šećer, u frižideru može maksimalno da stoji 7 dana.

Jedna čašica će učiniti čuda za vaše zdravlje. Ova mješavina prebogata je korisnim sastojcima kao što su fosfor, vitamin B, B3, B6, proteini i dijetalna vlakna.

Gingerol prisutan u svježem đumbiru pomaže kod mučnine i stomačnih problema kao što je loše varenje.

Ako sok od đumbira pijete svakog jutra na prazan stomak, stručnjaci kažu da ćete umnogome pomoći svom zdravlju! Evo u čemu sve ovaj napitak pomaže…

Ublažava mučninu
Gingeroli prisutni u sirovom đumbiru dobro deluju kod mučnine i stomačnih problema među kojima je i loše varenje. Takođe, može da pomogne i trudnicama kod mučnine, a uz to je bezbijedan za djecu.

Smanjuje menstrualne bolove
Gingeroli, šogaol i paradol koji se nalaze u đumbiru mogu biti od velike pomoći ženama koje se bore sa menstrualnim i bolovima u mišićima. Pacijenti sa artritisom takođe će osjetiti olakšanje jer ovaj „lijek“ čini čuda i za bolove u zglobovima.

PROČITAJTE  Nije zdrava hrana ono što piše na pakovanju!

Podiže energiju
Za one koji se svakog jutra osjećaju usporeno i umorno, ispijanje đumbira je odličan način da započnu dan. Podiže energiju, poboljšava cirkulaciju i prirodno eliminiše toksine.

Pomaže kod lošeg varenja
Bol u stomaku, kiselost i nadimanje su uobičajene tegobe koje nastaju kada jedemo tešku i masnu hranu. Napitak od đumbira ujutru pomoći će bolje varenje i podstaći će rad metabolizma.

Reguliše šećer u krvi
Pacijenti sa dijabetesom takođe mogu da imaju koristi od uzimanja đumbira svakog jutra, a sve zbog njegovih antiinflamatornih svojstava. Ovaj napitak održava i zdravlje srca tako što pomaže regulisanje krvnog pritiska.