Pet razloga za loš zadah i kako ga popraviti

​Loš zadah, poznat i kao halitoza, pogađa jednu od četiri osobe.

Važno je dobro voditi računa o svom oralnom zdravlju i održavati usta hidriranim, jer to može izazvati neprijatne situacije i anksioznost.

Možete koristiti neke prirodne lijekove kod kuće kako biste održali dah svježim, ali ako vam je ovo stalni problem, onda je preporučljivo da posjetite svog zubara.

Donosimo vam listu stvari koje izazivaju loš zadah i savjete kako da ga spriječite.

 1. Oslobodite se kamenja u krajnicima
  Kamenje u krajnicima izgleda poput malih bijelih mrlja koje se nalaze na vašim krajnicima. Jedva se vide jer su skrivene unutra. Izazivaju loš zadah jer privlače bakterije i napravljeni su od mikroba.

Neki prirodni načini za rješavanje ovog problema su upotreba vodice za ispiranje usta, ispiranje grla jabukovim sirćetom koje ste razblažili vodom, ili ispiranje grla toplom slanom vodom. Upotreba oralnog tuša za zube koji radi pod niskim pritiskom takođe može pomoći da se spriječi stvaranje kamenčića.

 1. Ne preskačite doručak
  Doručak je zaista najvažniji obrok u danu za vaše tijelo, a to uključuje i dah. Studija pokazuje da tinejdžeri koji ne doručkuju pate od lošeg zadaha više od onih koji to čine.

Važno je da jedete zdrav doručak koji sadrži malo šećera, kao što su zelena salata, jabuke, jogurt, mlijeko i sve vrste hrane bogate vlaknima, piše brightside.

 1. Dišite kroz nos
  Disanje na usta može izazvati hroničan loš zadah jer otežava proizvodnju pljuvačke. Zato je disanje na nos pametniji izbor, a pomaže i prilikom udisanja vlage u vazduhu.

Disanje na usta ima i druge neželjene efekte koji mogu negativno uticati na vaše oralno zdravlje. Može da izazove bolest desni, izazove stres i anksioznost i učini vašu vilicu manjom. Jedno istraživanje je zaključilo da čak i djeca mogu patiti od lošeg zadaha ako dišu na usta.

 1. Pijte vodu nakon što ste jeli jaku hranu
  Jedenje jake hrane može izazvati loš zadah jer njene hemikalije putuju kroz vaš krvotok do pluća i, kao rezultat, izlaze kroz vaš dah. Međutim, uvijek postoji rješenje za loš zadah ako odlučite da jedete ovu hranu.
PROČITAJTE  Koji vitamini ti nedostaju ako ti puca koža, imaš grčeve ili ti ispada kosa?

Šta možete da uradite:

Začinjena hrana: Uzmite žvake bez šećera nakon što završite sa obrokom.

Kafa i slična pića: Pijte vodu prije i poslije kafe da biste isprali usta.

Tunjevina i riba: dodajte limun u obrok prije nego što počnete da jedete.

 1. Očistite zube koncem da biste uklonili plak
  Iako je posjeta zubaru zbog problema sa plakom korisna, može vam pomoći samo privremeno jer se bakterije konstantno razvijaju kada jedemo i pijemo.

Zato konac može biti dobar način za uklanjanje plaka sa zuba i za sprečavanje lošeg zadaha – pomaže da se uklone sve čestice koje su se zaglavile između zuba. Pokušajte da razmislite i o ispiranju usta, jer to može ukloniti bakterije.