Pet ranih simptoma depresije koje je opasno zanemariti

Depresija je jedna od najčešćih mentalnih bolesti u svijetu, zbog čega je važno da naučite da prepoznate njene simptome i na vrijeme se obratite psihoterapeutu, psihijatru ili nekoj drugoj stručnoj osobi koja može da vam pomogne.

Na sajtu City Magazine izdvajaju pet ranih simptoma depresije na koje posebno treba obratiti pažnju.

Gubitak nade

Jedan od prvih i najočiglednijih znakova depresije je gubitak nade. On se manifestuje naglom pojavom pesimizma, gubitkom vjere u sebe i uvjerenjem da je svijet nepravedan i da je uzaludno pokušati uraditi bilo šta za sebe ili druge.

Manjak entuzijazma za hobije

Ako vam naprasno više nije stalo da vaših interesovanja i hobija, koji su vam doskora pričinjavali zadovoljstvo, trebalo bi da se zapitate da li se iza manjka entuzijazma za ove aktivnosti krije neki ozbiljniji problem.

Nesanica

Da li vam je u posljednje vrijeme teško da zaspite? Ili se možda često budite noću? Moguće je da je vaša nesanica izazvana depresijom, naročito ako se ona javila iznenada i vi se ranije niste žalili na loš san.

Nagle promjene u apetitu i težini

Depresija može dovesti do naglog povećanja ili smanjenja apetita, rasta ili pada tjelesna težina. Ako primjetite da ste odjednom gladniji nego ranije, obratite se ljekaru. Preporučljivo je da isto učinite i ako odjednom prestanete da jedete onoliko koliko ste navikli.

Depresija

U slučaju da vas u posljednje vrijeme obuzimaju emocije i niste u stanju da ih iskontrolišete, velike su šanse da se nalazite u ranom stadijumu depresije. Kada se tako osećate, važno je da se suzdržite od donošenja ishitrenih odluka, zbog kojih ćete kasnije zažaliti.

PROČITAJTE  Zašto radimo stvari zbog kojih se osjećamo loše?